Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Val jij op een bepaald type? Dat komt hierdoor

Een baardje, ambitieus, een bankhanger of juist een strakke kaaklijn. Veel mensen hebben (onbewust) een bepaald type persoon waar ze steeds weer op vallen. Zowel in uiterlijk als in innerlijk kun je waarschijnlijk allerlei gelijkenissen vinden in je exen. Hoe kan dat eigenlijk?

Bepaald type

Lees ook: Zo kom je over iemand heen die jou uit het niets heeft gedumpt

Gelijkenissen

Zeg eens eerlijk: hoe erg lijken jouw vorige lovers op elkaar als je ze in een rij zet? Mochten ze veel van elkaar verschillen, dan zijn er vast wel gelijkenissen te vinden in hun innerlijk. Eindig jij ook altijd met hetzelfde soort type partner? Dat ligt gelukkig niet aan jou. Nou ja, niet helemaal dan.

Normen en waarden

Misschien heb je het mensen al vaker horen zeggen: “Ik ben eigenlijk gewoon met mijn vader getrouwd!” Klinkt misschien bizar, maar de kans is best groot dat je met iemand eindigt die qua innerlijk lijkt op je vader of moeder. Dat is ook helemaal niet zo raar. Met wie je uiteindelijk samen bent, is namelijk afhankelijk van een paar dingen. Aantrekkingskracht is daar natuurlijk één van, maar dat even terzijde. We zijn allemaal opgegroeid met bepaalde normen en waarden en dat zie je vaak terug in je partner. Als jij bijvoorbeeld veel waarde hecht aan loyaliteit en assertiviteit, dan is het wel zo fijn dat jouw partner zich daar ook in kan vinden. Natuurlijk kun je alsnog eindigen met iemand die jouw tegenpool is – opposites attract, after all – maar in principe zoek je iemand die matcht met jouw persoonlijkheid.

Reflectie

Vooral dat laatste is waar het uiteindelijk om draait. Je bent namelijk op zoek naar iemand die een reflectie is van jou. Iemand die jou hetzelfde kan geven in een relatie en hetzelfde wil. Dat betekent echter niet dat het type waar je op valt, ook direct zo’n goede match is. Als het met de een niet lukt, zijn we al gauw geneigd om het nog eens te proberen, ‘want misschien lukt het dan wel’. Yeah, right.

Lekker vertrouwd

Een andere reden waarom we steeds voor dezelfde soort persoon gaan, is omdat we houden van gewoontes. We houden vast aan onze routines en wat voor ons normaal is. Dat is alsnog weer gekoppeld aan hoe je bent opgegroeid, want daar begint de basis van jouw leven. Ben je opgegroeid met ouders die steengoed waren in communiceren en je veel liefde gaven? Dan zal een relatie waarin je dit niet hebt, waarschijnlijk niets voor jou zijn. De kans is groot dat je dat ook zoekt bij je volgende partner.

Blik op jezelf

Herkenbaar? Dan moet je vooral eens goed naar jezelf kijken. Lopen jouw relaties steeds stuk omdat diegene gewoonweg niet goed voor je is (bijvoorbeeld omdat hij of zij continu liegt of gewoon een asshole is) of is er onbewust iets anders waar jij naar zoekt in een relatie? Je kunt bijvoorbeeld wel claimen dat je op zoek bent naar iemand die punctueel is en geniet van geld, maar als dat niet de manier is waarop jij leeft, botst het alsnog. Even relativeren en als het ware in gesprek gaan met jezelf, is dus echt geen overbodige luxe. Want als jij niet zeker weet wat je wilt in een relatie, hoe moet een ander dat dan wel weten? Stof om over na te denken!

Lees ook: Schoonmoeder from hell: 6 x jullie ervaringen