Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Vind je videocalls ook zo awkward? Volg dit advies op

Nu we allemaal weer vanuit huis werken maken we weer volop gebruik van Zoom, Teams en andere videocall programma’s. Vergaderingen, sollicitatiegesprekken en besprekingen gaan allemaal online. Hoewel we dit wel gewend zijn van de eerste coronagolf, kan het soms toch vrij ongemakkelijk zijn. Daarom hebben wij wat tips voor je. Zo ga je voortaan fluitend je online meetings door.

videocallsLees ook: Thuiswerk hack: Deze kleuren bevorderen je productiviteit

Kijk in je camera

Wanneer je in een videocall praat, is het wel zo prettig dat je mensen aankijkt. Dit is online natuurlijk een beetje gek, want je kijkt alleen maar naar je scherm. Wanneer je iets zegt, spreek dan de camera in. Zo lijkt het voor de anderen of je echt tegen hun praat. Wanneer je met meerdere mensen belt en je kijkt naar degene die rechtsonder in je scherm staat, kan dit er aan de andere kant van het scherm nogal gek uitzien. 

Bereid je goed voor

Net als in een normale situatie is het belangrijk dat je goed voorbereid het gesprek ingaat. Schrijf dus even de punten op die jij wilt bespreken. Het liefst op een fysiek blaadje. Dat oogt professioneler dan dat je op je computer steeds een documentje erbij pakt. Zorg ook dat je niet onnodig weg hoeft te lopen om iets te pakken tijdens het gesprek. Zorg dus vooraf voor je kop koffie en een glas water en houdt pen en papier bij de hand.

Kleed je aan alsof je naar je werk gaat

Nou is het verleidelijk om de hele dag in je pyjama te gaan zitten, maar het is toch raadzaam om je aan te kleden als je normaal zou doen. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en vooral in werksituaties komt dit energiek en professioneel over. Ook zijn velen zich echt bewust van het feit dat er een camera op ze gericht staat. Door je netjes aan te kleden en op te maken hoef je je dus geen zorgen te maken dat je er op beeld uitziet alsof je net uit bed bent gerold.

Lees ook: What to wear? 10 herfstoutfits voor op het (thuis)kantoor

Vermijd de mute-stand

Wanneer je met veel mensen in een videocall zit ben je snel geneigd jezelf op mute te zetten. Dit is echter niet handig, want je kan niet direct reageren wanneer je iets wilt zeggen. Daardoor denk je snel 'oh te laat, nu is het al awkward’. Houd je geluid dus vooral aan. Zo zal je sneller wat zeggen en komt je geïnteresseerd over. Zorg wel dat je mede-videobellers geen last hebben van loeiende vaatwassers of je achtergrondmuziek.

Let niet op jezelf

Aangezien je jezelf ook steeds in beeld ziet, is het verleidelijk om hier steeds naar te kijken. Zit ik wel recht? Heb ik zo geen onderkin? Allemaal dingen waar je je vooral niet mee bezig moet houden. Wanneer mogelijk, zorg dan dat je zelf zo klein mogelijk of liever helemaal niet in beeld bent. Onthoud wel dat je wel in beeld bent, dus neuspeuteren of luid gapen is niet zo'n slim idee. 

via GIPHY

Beeld: iStock

Lees ook: Zo creëer je een fijne thuiswerkplek