Witte strepen op je kleding? Hierdoor komt het

Mode & trends door Jeanine

Heb je ook van die vervelende witte plekken op je kleren? Je trekt je favoriete shirt uit de wasmand of uit de kast en ja hoor: er zitten alweer strepen op. Waar komen die toch vandaan? Er zijn twee mogelijke oorzaken.

Witte strepen kleding

Lees ook: Lekker dan: je vagina kan bleekvlekken maken in je ondergoed

Deodorant

Gebruik jij spuitdeodorant? Dan is de kans groot dat daar de vlekken vandaan komen. Een flinke spray deodorant onder je oksels zorgt er natuurlijk voor dat je de hele dag lekker fris blijft ruiken, maar de middeltjes in de deo kunnen ook nadelen brengen. In veel spuitdeo’s zit namelijk aluminium chloorhydraat. Dit is een wit poeder dat achterblijft op je huid en kleding. Ook als je ten hoogte van je middel strepen hebt, kan dit de oorzaak zijn. Zo kan het zijn dat je net mis hebt gespoten of heeft de deo afgegeven toen je je shirt over je hoofd trok. Vervelend, maar je hoeft zeker geen afscheid te nemen van je favoriete shirt of trui.

Wat kun je doen?

Goed nieuws: de witte strepen zijn goed te verhelpen. Maak even een doekje nat en dep daarmee de vlekken. Ga vooral niet ruw schrobben, want daardoor wrijf je het poeder in de vezels en krijg je het er niet meer uit. Doe je item daarna weer in de was en hij ziet er weer als nieuw uit. Wil je het helemaal voorkomen? Kies dan voor een deodorant zonder aluminium chloorhydraat.

Te veel was

Prop jij ook al je kleren in de wasmachine tot er niets meer bij kan? We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Nog even dat ene leuke shirt of een handdoek erbij doen zodat alles in één keer schoon is. Het lijkt misschien een goed plan, maar het loont de moeite om twee keer te wassen. De witte strepen kunnen namelijk zeepsporen zijn. Dat ligt dan niet zozeer aan hoeveel waspoeder je gebruikt, maar aan het volstoppen van de wasmachine. Als er te veel kleding inzit, kan het water niet goed doorstromen en kunnen je kleren niet ‘bewegen’. Met als gevolg: strepen van waspoeder op je favoriete jeans.

Wat kun je doen?

Mocht dat het geval zijn, dan kun je de kleding beter nog een keertje wassen. De zeepresten zouden dan wel weg moeten gaan. Prop de volgende keer dus niet te veel was in de machine, want uiteindelijk kost het je juist extra tijd. Less is more, dat blijkt maar weer.

Lees ook: Hoe vaak moet je je spijkerbroek eigenlijk wassen