Liefde / Relaties
Relaties

Jaloers op je partners ex: zo deal je ermee

Inmiddels heb je een leeftijd bereikt waarbij je als je een nieuwe relatie begint, er waarschijnlijk ook al minstens één hebt gehad. En dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Exen zijn nou eenmaal iets waar je in bijna iedere relatie mee te maken krijgt. In welke vorm en hoeveelheid, dat ligt natuurlijk een beetje aan de geschiedenis. Jaloezie komt dan ook regelmatig voor, maar hoe ga je hiermee om?

jaloersLees ook: Doe deze 5 dingen voor een succesvolle relatie 

Waar komt je jaloezie vandaan?

Een beetje gezonde jaloezie kan geen kwaad, maar op de ex van je partner jaloers zijn kan voor frustraties zorgen. Vooral als je een beetje doorslaat in je jaloezie. Maar waar komt deze jaloezie dan vandaan? Dit kan met verschillende factoren te maken hebben. Zo kan het zijn dat de relatie van je partner en zijn of haar ex nog niet is afgesloten, of misschien ben je nog onzeker over jullie relatie en probeer je aan de ex van je partner te tippen. Ook kan jaloezie ontstaan uit eerdere ervaringen die je meebrengt naar je huidige relatie. Het is belangrijk om erachter te komen waar je jaloezie vandaan komt om het op te lossen.

Het Rebecca-syndroom

Jaloers zijn op de ex van de huidige partner wordt ook wel het Rebecca-syndroom genoemd. Dit kan juist zorgen voor extra druk op je relatie, en dat is natuurlijk niet wat je wil. Gelukkig is er wel iets aan te doen, zodra je weet waar die jaloezie vandaan komt. In de meeste gevallen heeft het ook veel met zelfvertrouwen te maken. Probeer hier dus iets aan te doen. Ook is het belangrijk om te onthouden dat zijn of haar ex in het verleden ligt, en dat het ook niet voor niets een ex is. Vergelijk jezelf niet met de ex van je partner, want daar word je alleen maar ongelukkiger van. Focus je vooral op jullie relatie nu en op de positieve punten.

Jaloezie voorkomen

Jaloezie is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je partner. Het kan zelfs zo uit de hand lopen dat je relatie erdoor kapot gaat. Probeer dus, voor hoever het gaat, jaloezie te voorkomen. Dit doe je vooral door je te focussen op de relatie die jij en je partner hebben. Ook is het belangrijk om dingen uit vorige relaties achter je te laten, en dus ook het verleden van je partner. Ondanks dat het toegeven van jaloerse gevoelens lastig kan zijn, is het toch goed om er met je partner over te praten. Vaak komt jaloezie voort uit een stukje onzekerheid, en wie weet kan een goed gesprek samen dit wel wegnemen.

Beeld: iStock

Lees ook: Waarom er tegenwoordig meer relaties stuk gaan dan vroeger