Baan kwijt door corona? Deze beroepen hebben hoge baankans

Werk & studie door Daniëlle

Veel mensen zijn hun baan door de corona-crisis verloren. Vooral de horeca, sport en recreatie zijn hard getroffen door de maatregelen. Ben jij ook jouw baan verloren door de crisis? In deze beroepen kun jij je misschien nog specialiseren.

Lees ook: Zo kun je productiever werken als je thuiswerkt

Het UWV heeft een lijst gemaakt met beroepen waar de baankans erg hoog is op dit moment. Tegenwoordig - vooral in deze tijd - is het heel normaal geworden om een ander beroep te beoefenen dan wat je eerst voor ogen had. Vooral veel beroepen moet je echter wel een opleiding hebben gedaan.

ICT

Omdat veel meer mensen door het coronavirus nog steeds thuis achter hun laptop moeten werken, is het bij de hulpdesken voor digitale ondersteuning vaak drukker dan normaal. Vaak is er daarom sprake van onderbezetting en zijn er niet genoeg werknemers om klanten te helpen. Wil je graag mensen helpen en heb je je altijd al meer willen verdiepen in de ICT-wereld? Dan is dit misschien wel iets voor jou!

Handhaving

Nu veel evenementen zoals festivals en andere uitgaansgelegenheden tijdelijk zijn geschrapt door corona, is daarvoor geen beveiliging meer nodig. Voor winkels en dergelijke wel. Nu corona weer wat begint op te laaien, wordt ons geadviseerd om meer onze handen desinfecteren, het liefst alleen de winkel in gaan en thuis te blijven indien we verkoudheidsklachten hebben. Veel winkels hebben daarom besloten beveiliging in te zetten om beter in de gaten te houden of klanten ook echt dit advies naleven. Nog lang niet alle winkels die beveiliging voor hun winkel willen hebben dit echter nog niet.

Zorg

Dat er mensen in de zorg worden gezocht, spreekt eigenlijk al wel voor zich. In de tijden van corona zijn onze zorgverleners zich ontzettend aan het inzetten voor de gezondheid van anderen, maar helaas is er nog steeds veel onderbezet in de sector. Veel ziekenhuizen zijn opzoek naar gediplomeerde medische zorgverleners. Heb je een verlopen BIG-registratie? Dan kun je ook solliciteren.

Pakketbezorgers en transport

We bestellen tegenwoordig (bijna) alles online, vooral door de corona-maatregelen shoppen minder mensen offline. We hoeven er de deur niet voor uit en het is veel makkelijker, toch? Pakketbezorgers hebben het drukker dan ooit, mede door te weinig pakketbezorgers. Ook in transport groeit de baankans. Vanuit het buitenland wordt veel gestuurd naar Nederland, en dus zijn er ook meer vrachtwagenchauffers nodig. 

Schoonmakers

Om in ziekenhuizen, verpleeghuizen, supermarkten en dergelijke de coronaregels op te volgen is hygiëne erg belangrijk: schoonmakers zijn dus hard nodig. 

Onderwijs

Nu is het al een tijdje bekend dat er ook vóór de pandemie veel onderwijzers werden gezocht, maar nu lessen voornamelijk online worden gegeven wordt het nog lastiger voor de sector om met de docenten die ze hebben hun tijd te verdelen. Dit geldt zowel voor het middelbaar, basis en het hoger beroepsonderwijs. Voor zij-instromers uit de praktijk is het volgens het UWV echter iets lastiger om je te specialiseren in het onderwijs omdat de werkervaring niet te realiseren is. 

Naast deze sectoren worden er ook mensen gezocht voor afvalwerking, detailhandel en (land)bouw. 

 

via GIPHY

Lees ook: Kan je baas je dwingen om op kantoor te werken?