Zwangerschapsmasker: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Zwanger door Chloe

Heb je weleens gehoord van een zwangerschapsmasker? Dit zwangerschapskwaaltje komt bij veel vrouwen in verwachting voor en kan erg vervelend zijn. Wij vertellen je alles over het zwangerschapsmasker en wat je ertegen kan doen.

zwangerschapsmaskerLees ook: 10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist

Wat is een zwangerschapsmasker?

Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er pigmentvlekken in je gezicht. Dit gebeurt meestal tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap. Deze vlekken worden veroorzaakt door hormonale schommelingen. Oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat cellen meer pigment aanmaken en daardoor kunnen en bruine vlekjes in het gezicht ontstaan. Deze komen het meeste voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, rond de ogen en op de kin. Hoewel het niet schadelijk is, kan het toch als vervelend worden ervaren.

Kan ik een zwangerschapsmasker voorkomen?

Hoewel er niet veel is wat je kan doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen, is er wel één ding dat je kan doen, of beter gezegd niet kunt doen. En dat is het opzoeken van de zon. Probeer tijdens je zwangerschap en een paar maanden daarna zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Ook kan je een hoedje dragen om in ieder geval je gezicht te beschermen tegen de zon en natuurlijk is het belangrijk om je goed in te smeren.

 

Wat kan ik doen tegen een zwangerschapsmasker?

Er bestaan verschillende pigmentcrèmes die je tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Laat je wel goed adviseren want sommige crèmes kunnen schadelijk zijn voor je kleintje. Verder is de beste optie om de vlekken te camoufleren met make-up. Uiteindelijk zal een zwangerschapsmasker binnen een paar maanden na de bevalling vanzelf verdwijnen. Tot die tijd is het dus even afwachten.

 
Beeld: iStock

Lees ook: De complete lijst: dit mag je niet eten en drinken als je zwanger bent