Waarom een VPN essentieel is als je thuiswerkt

Werk & studie door Redactie Ze.nl

VPN: Virtueel Privacy Network. Het woord doet misschien wel een belletje rinkelen. Dat kan goed kloppen. Het gebruiken van een VPN wordt steeds populairder doordat de meeste mensen momenteel thuiswerken. Wat is VPN, hoe werkt het en waarom moet jij er ook gebruik van maken? Wij leggen het uit.

vpn

Lees ook: Thuis werken? Zorg dat je deze 6 dingen in huis hebt

Wat is een VPN?

VPN staat dus voor een Virtueel Privacy Network. Het instellen van een VPN zorgt voor anoniemer, veiliger en vrijer internetten. Omdat je hiermee je IP-adres aanpast ben je anoniemer op het web. Je locatie en internetgedrag zijn niet meer voor iedereen zichtbaar. Ook is het veiliger: je verbinding is versleuteld, wat veel hackers en cybercriminelen buiten de digitale deur houdt. Daarnaast biedt het meer vrijheid: je kunt toegang krijgen tot websites die normaal geblokkeerd zijn.

De drie voordelen van VPN:

  • Anoniemer op het internet
  • Veiliger op het internet
  • Vrijer op het internet

Dus hoe werkt VPN dan precies? Als je een VPN gebruikt, krijg je een virtueel privénetwerk. Jouw online verkeer verloopt via een versleutelde, beveiligde verbinding naar de externe server van jouw VPN-aanbieder. Zelfs als jij op een openbaar Wi-Fi netwerk zit, is jouw verbinding alsnog veilig voor pottenkijkers. 

VPN en thuiswerken

Sinds een groot deel van Nederland thuiswerkt, is het gebruik van VPNs enorm gestegen. Wel met 240 procent! Een VPN maakt het namelijk mogelijk om een veilige verbinding te maken met het netwerk van het bedrijf waar je werkt. Dat is natuurlijk niet het enige voordeel. Ook hier is veiligheid weer een belangrijk pluspunt van een VPN. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat de bedrijfsgeheimen op straat belanden. 

Netflix hack

Dan is er ook nog een extra voordeel van VPN dat Netflix-fans leuk zullen vinden. Je kunt een Amerikaans IP-adres aanvragen en krijgt daarmee toegang tot het Amerikaanse aanbod van de streamingdienst. Handig als de VS een paar seizoenen verder is!

Lees ook: Zo kun je productiever werken als je thuiswerkt