Vrij met Bevrijdingsdag: is 5 mei een vrije dag?

Werk & studie door Chloe

Rond deze tijd van het jaar krijgen we weer met veel verschillende feestdagen te maken. Zo is Pasen net achter de rug en zijn nu feestdagen als Koningsdag en Hemelvaart in aantocht. Ook is het bijna tijd voor Bevrijdingsdag, wat wordt gevierd op 5 mei. Maar is dit wel een officiële vrije dag, of moeten we gewoon (vanuit de huiskamer) aan de bak?

bevrijdingsdag Lees ook: 16 hobby’s die je gewoon thuis kan uitvoeren

Werknemers op 5 mei

Hoewel Bevrijdingsdag een officiële, nationale feestdag is in Nederland, zijn er toch veel werknemers die op deze dag moeten werken. Er is namelijk geen wet die zegt dat dit een vrije dag moet zijn en dus verschilt het per bedrijf. In je CAO kan je terugvinden of je vrij bent of niet. In veel CAO’s geldt dat 5 mei in lustrumjaren een betaalde vrije dag is. Het zou dus zomaar kunnen dat je dit jaar wel vrij bent.

Studenten op 5 mei

Hoewel de scholen dit jaar waarschijnlijk sowieso nog gesloten zullen zijn op 5 mei, hoef je in ieder geval geen colleges te verwachten op deze dag. Scholen zijn op Bevrijdingsdag altijd dicht en dus zul je ook dit jaar vrij zijn. Dat betekent ook geen online colleges op deze dag. Mensen die in het onderwijs werken zullen dus ook vrij zijn. Even een dagje geen computerscherm.

Wat vieren we op 5 mei?

Op deze nationale feestdag vieren we, verassing, de vrijheid. Waar we op 4 mei tijdens de Dodenherdenking stilstaan bij alle Nederlanders zie sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties, vieren we op 5 mei de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945. Hierbij gaat het om vrijheid, democratie en mensenrechten. Dit jaar is extra bijzonder aangezien we dan 75 jaar in vrijheid leven. Hoe dit gevierd wordt is wegens de coronacrisis helaas nog onduidelijk.

Beeld: iStock

Lees ook: Dit zijn de leukste game apps om je sociale contacten te onderhouden