Zwanger en vegetarisch eten: hier moet je op letten

Zwanger door Redactie TrendAlert

Je bent zwanger! De komende maanden zit jouw kindje veilig in jouw buik en voedt je hem of haar van binnenuit. Wat jij eet en drinkt, neemt de kleine ook tot zich. Wat nou als je vegetarisch eet? Is dat eigenlijk wel veilig voor je baby en waar moet je op letten? 

Lees ook: Vega recept: Burrito met courgette en zwarte bonen

Vega eten als je zwanger bent

Alleen vegetarisch eten kan prima als je zwanger bent, dat meldt het Voedingscentrum. Je moet er wel opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zoals...

 

IJzer

Tijdens je zwangerschap heb je meer ijzer nodig. Je lichaam neemt ijzer uit plantaardige producten minder goed op dan uit vlees en vis. Omdat je dus geen vlees en/of vis eet kun je het beste bij elke maaltijd voldoende vitamine C te nemen. Dit doe je door wat groente en fruit te eten.  

Vitamine B1 en B12

Als geen vlees of vis eet is het belangrijk om goed op je vitamine B12 inname te letten. Vul deze eventueel aan met een B12 vitamine supplement.

Eiwitten

Zwangere vrouwen hebben meer proteïnen (eiwitten) nodig. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor om de placenta gezond te houden. Maar het is ook nodig voor de cel- en botopbouw van je ongeboren kindje. In vlees, vis, eieren en zuivelproducten zit dierlijk eiwit. Als je deze producten niet gebruikt, zal je voldoende plantaardige eiwitten aan je dieet moeten toevoegen. Deze zitten in peulvruchten. Linzen, kikkererwten en bonen zijn gezond en veelzijdig. Denk eens aan linzensoep, of geroosterde kikkererwten.

Voordelen

Vegetarisch eten heeft zelfs voordelen tijdens de zwangerschap. Een vegetarisch dieet kan het risico op overmatig gewichtstoenamen in het eerste trimester van de moeder verlagen. En het risico op zwangerschapsdiabetes wordt minder.

Laat je goed informeren

Als je veganist bent, laat je dan goed informeren om er ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is dat je zelf goed voelt maar ook om je kindje een zo goed mogelijke start te geven.

Poké bowls vegetarisch: 5 x de lekkerste varianten