De eerste woordjes van je baby: zo stimuleer je het

Kinderen door Sarah

Ondanks dat je het aandoenlijke gebrabbel van je baby het allerschattigste van de wereld is, wil je natuurlijk ook dat je kindje op een gegeven moment leert praten. Als moeder wil je natuurlijk het liefst als eerste die schattige 'ma-ma' van je baby horen, maar wanneer gebeurt dat dan? Naast 'mama' en 'papa' zijn 'ja' en 'nee' ook handige woorden om je kleine frummel aan te leren. Hier lees je hoe je zelf de eerste woordjes van je baby kunt stimuleren.

eerste woordjes baby

Lees ook: Zo breng je je kind makkelijker naar bed

Praten, praten en nog eens praten

Kinderen, zeker als ze nog zo klein zijn, leren het meest door te observeren. En van wie doe je dat meer dan van je ouders? Als je wilt dat je kindje leert praten, dan moet je zelf het voorbeeld geven door veel tegen je kleine te praten. Praat zo veel mogelijk tegen je baby, op een lieve en rustige toon. Probeer ook duidelijke verhalen te vertellen, dus niet aan een stuk door drie verschillende verhalen door elkaar. Gebruik daarbij het liefst korte zinnen. 

Benoem dingen en mensen concreet

Als jij je baby wilt leren praten, is het handig om duidelijk dingen benoemen uit de omgeving. Mensen en hun namen, maar ook dieren en objecten. Door ervoor te zorgen dat je baby aandacht heeft voor iets of iemand en daarbij duidelijk te vertellen wat het is, kan je kindje op een gegeven moment beter de connectie maken met een woord en wat hij of zij waarneemt. 

Praat over waarnemingen

Geluiden, smaken, geuren: benoem alles, zodat je kind er een verband van kan maken. Ook niet-tastbare waarnemingen kan je koppelen aan objecten. Zo kan de baby doorkrijgen dat wat hij of zij voelt, hoort, proeft en ruikt hoort bij wat hij of zij ziet. Zeg bijvoorbeeld dat een hapje lekker is en maak daarbij bijvoorbeeld een 'hmmm' geluid. Of boots de geluiden na van bijvoorbeeld dieren of auto's: ook deze vinden baby's leuk om, als ze zover zijn, na te zeggen. 

Maak er wat leuks van

Doe spelletjes, lees boekjes voor en laat je kindje naar plaatjes kijken en wijzen: probeer de eerste woordjes van je kindje op een speelse en creatieve manier te stimuleren. Zo is het zowel voor je kleine als voor jezelf een leuke ervaring. Kijk daarbij ook goed naar wat je baby doet. Als jij je bewust bent van wat je baby bedoelt en wel en niet begrijpt, dan zal de communicatie en het stimuleren ook beter gaan. 

Forceer het niet

De ontwikkeling van elk kindje is anders. Stel daarom geen onrealistische verwachtingen op en blijf geduldig, liefdevol en aandachtig oefenen met je kleine. Dan gaat het vanzelf als de tijd rijp is. Zegt je kindje een woord bijvoorbeeld verkeerd, zeg dan vervolgens het goede woord erachteraan zonder te zeggen dat je baby het fout doet. Voor je het weet babbelt je kleine erop los!

via GIPHY

Lees ook: Lekkere en gezonde toetjes voor je kleintje