Dit zijn de must see Netflix-docu's over de kledingindustrie

Media door Sarah

Waar we altijd uitkijken naar de nieuwste koopjes en shoppen ons hart laat kloppen, is alles wat er achter de modeadvertenties en modellen schuilt een totaal andere wereld. Gelukkig is daar Netflix, zodat wij onszelf op de hoogte kunnen houden van alle ins en outs van de mode-industrie. Een kijkje achter de schermen bij de een van de bekendste modebladen ter wereld, tot aan de verborgen gevolgen van de mode-industrie: dit zie je in de meest interessante Netflix-docu's over de mode-industrie. 

Lees ook: The Devil Next Door: iedereen heeft het over deze nieuwe true crime serie

1. Franca: Chaos and Creation

In de documentaire Franca: Chaos and Creation volg je het turbulente leven van journalist Franca Sozanni. Jarenlang werkzaam als hoofdredacteur voor de Vogue Italia, is zij een van de meest belangrijke mensen in de mode-industrie geweest. Zo heeft ze gezorgd voor controversiële advertorials die allesbepalend zijn geweest voor de mode-industrie en de wereld van magazines. Een voorbeeld is de ''All Black'' issue, waar voor het eerst alleen maar modellen met kleur in stonden. De documentairemaker, haar zoon Francesco, geeft de Franca weer die achter het persona schuilt, volgt haar hectische en bijzondere leven.

Bekijk de documentaire hier op Netlfix.

2. The True Cost

Anno 2020 ligt de focus in de maatschappij steeds meer op duurzaamheid. Meer veganistisch eten, minder plastic en minder verspilling. Maar ook op het gebied van productie en arbeidsomstandigheden in de mode zijn nog grote stappen te maken. Zeker in de kledingindustrie. Deze docu over de wereld van fast fashion is een echte eye opener. De documentaire The True Cost schijnt licht op het gevoelige onderwerp en brengt de belangrijke waarheid naar buiten over hoe de kleding die wij dragen gemaakt wordt. De docu geeft inzicht in de gevolgen van milieubelastende productie, de twijfelachtige werkomstandigheden en het consumentisme.

Bekijk de documentaire hier op Netflix. 

Kan je de video niet afspelen? Klik dan hier.

3. The September Issue

Als je een echte modefanaat bent, dan weet je waarover het gaat zodra de term 'september issue' valt. Dit staat in modeland bekend als hét belangrijke moment waarop alle modebladen zich klaarmaken voor het begin een nieuw seizoen. De documentaire volgt de hectiek die volgt van de voorbereidingen voor de belangrijkste editie van het grootste modetijdschrift van de wereld: Vogue. In de docu wordt de befaamde hoofdredacteur Anna Wintour en de rest van de redactie gevolgd tijdens het klaarmaken voor de september editie. 

Bekijk de documentaire hier op Netflix.

4. Iris

Zin in een feel good docu? Dan is Iris perfect voor jou. De excentrieke Iris Apfel is een van Amerika's meest belangrijke stijliconen. Met haar flamboyante creaties, kleurrijke looks en bijzondere uitspraken is en blijft de 80-jarige stylist een echte it girl. In de documentaire vertelt ze alles over haar stijl en visie, en krijgen we alle details over haar leven als mode-icoon. 

Bekijk de documentaire hier op Netflix.

5. Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards

Volg het unieke werk van Spaanse designer Manolo Blahnik: ook wel gezien de grootste schoendesigner van de 21e eeuw. Manolo is een van de meest bekende ontwerpers in modeland en maakt designer schoenen die gedragen worden door de grootste celebrities. Volg deze inspirerende man terwijl hij deelt over zijn bijzondere creatieve proces en zijn tofste werken, maar ook over wie hij is als persoon en wat de jaren van roem en spotlight met hem doen. 

Bekijk de documentaire hier op Netflix. 

Lees ook: Emotionele reacties na heftige documentaire over kindjes met kanker

Beeld: GettyImages