Trouwen voor de wet: alles wat je moet weten

Relaties door Chloe

You said yes! Inmiddels schieten de vragen door je hoofd. Wat voor jurk wil ik? Trouwen in de lente of de zomer, of misschien wel in de winter? Er zijn honderd dingen waar je aan moet denken als je gaat trouwen. Ook met de minder romantische kant van jullie aanstaande huwelijk moet je rekening houden. Er komt enorm veel op je af als happy couple en er zal veel geregeld moeten worden. Dit moet je weten wanneer je gaat trouwen voor de wet.

iStock

Lees ook: 7 betaalbare trouwlocaties in het buitenland

Voorgenomen huwelijk

Dit klinkt allesbehalve romantisch, maar moet toch echt gebeuren. Na jullie verloving moeten jullie een melding maken van het voorgenomen huwelijk, of zoals we het vroeger noemden, in ondertrouw gaan. Dit kan in het gemeentehuis, maar ook online. Dit moet echter wel minimaal 14 dagen voor de trouwdag tot maximaal een jaar van tevoren. Na deze melding zal de gemeente beslissen of jullie mogen trouwen. We horen je denken: ‘Huh, mag de gemeente ons huwelijk ook weigeren?’ Ja, maar we gaan ervan uit dat dit bij jullie allemaal goed gaat. Om te trouwen moet je meerderjarig zijn, moeten jullie beide legaal in Nederland zijn waarvan één met een Nederlandse nationaliteit en jullie moeten beiden ongehuwd zijn. Ook is het bij wet verboden om te trouwen met een familielid. Laten we hopen dat dat laatste bij niemand het geval is. 

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Wanneer je gaat trouwen voor de wet, worden alle bezittingen en schulden van na het huwelijk gezamenlijk. Dit wordt trouwen in beperkte gemeenschap van goederen genoemd. Wanneer je trouwt in volledige gemeenschap van goederen dan worden ook alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jullie samen. Wil je dit allebei niet dan kan je nog kiezen trouwen op huwelijkse voorwaarden. Hierin kunnen jullie samen vastleggen hoe jullie het willen regelen met al jullie bezittingen en schulden.

Achternaam houden of niet?

Gelukkig is het al lang niet meer zo dat je als vrouw automatisch de achternaam van je echtgenoot krijgt. In plaats daarvan zijn er nu verschillende opties. Je kan natuurlijk alsnog de achternaam van je echtgeno(o)t(e) overnemen, je partner kan die van jou overnemen, of je zet je partners achternaam voor of achter je eigen achternaam. De keuze is all yours!

Trouwen voor de wet: waar moet je zijn?

Natuurlijk kan je in het gemeentehuis trouwen, maar dit hoeft niet! Er zijn in Nederland genoeg andere officiële trouwlocaties waar jullie elkaar het jawoord kunnen geven. Hier zitten wel extra kosten aan verbonden, omdat ook de trouwambtenaar zich moet verplaatsen. Goed om te weten: de gemeente moet de locatie eerst goedkeuren. Dit moet minimaal drie maanden van tevoren aangevraagd worden. 

Huwelijksakte

Nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven, tekenen jullie een huwelijksakte. Deze akte moet niet alleen door jullie getekend worden, maar ook door jullie getuigen en de trouwambtenaar. Hierna is jullie huwelijk rechtsgeldig. Wij zeggen liever ‘jullie zijn nu man/vrouw en vrouw’. Klinkt toch wat romantischer. 

trouwen voor de wet

Lees ook: 5 tekenen dat je partner huwelijksmateriaal is