Seks & relaties / Relaties
Relaties

Trouwen in het bos: dat doe je zo

Wij vrouwen zijn een kei in onze trouwfantasie vorm te geven door Pinterestboards te overladen met inspiratieplaatjes van onze droomjurk, prachtige locaties en tafelarrangementen. Als je echt gaat trouwen in het bos, kan dat nog best een uitdaging zijn. Maar zeg nou zelf: wat is er sprookjesachtiger dan elkaar het jawoord geven in een mooi bos? Zo wordt trouwen in een bos een succes.

Lees ook: Zou jij een trouwjurk huren? Het kan!

Waarom trouwen in een bos?

Trouwen in een bos een bijzondere ervaring, omdat je alleen bent met jouw geliefden en de natuur. Naast dat elkaar het jawoord zeggen midden in de natuur een sprookjesachtige charme heeft, kan het ook goedkoop zijn. Dit is omdat je geen geld uitgeeft aan zaalverhuur. En daarbij heb je uiteindelijk een prachtig fotoalbum van een bruiloft die uit een sprookjesboek lijkt te komen. 

Trouwen in het bos: houd hier rekening mee

Regel een vergunning

Een bruiloft in natuur- en bosgebieden is in Nederland zeker een mogelijkheid. Wel moet je dit op tijd regelen. Het Staatsbosbeheer is het grootste bos- en natuurbeheerder in Nederland. Maak al vroeg van tevoren contact op om te weten wat de mogelijkheden zijn, want de kans is groot dat het bos wat jij op het oog hebt, onderdeel is van de organisatie. 

Zorg voor licht als het donker wordt

Een ceremonie houden in een verstopte plek in de natuur klinkt heel romantisch, maar houdt ook rekening met een praktische zaken zoals verlichting. Dit kun je, mits overlegd met Staatsbosbeheer, makkelijk oplossen door mooie lampjes op te hangen of (brandveilige) fakkels neer te zetten. Zo zorg je ervoor dat je gasten 's avonds niet de weg kwijtraken onderweg naar het toilet.

Zorg voor verhuur 

Als je ineen zaal trouwt, is het verhuur van zitplaatsen vaak vanzelfsprekend. Ook kan je ervan uitgaan dat toiletten daarbij ingegrepen zitten. Als je midden in een bos trouwt, moet dit allemaal apart geregeld worden. Denk er dus goed over na dat je tafels en stoelen, het altaar en toiletten moet kunnen neerzetten op de plek waar je wilt trouwen. Ook eventuele catering en entertainment moeten bereid zijn om een bruiloft in een bos bij te wonen.

Back-up plan voor regen en felle zon

Als je buiten trouwt, deel je de ervaring met moeder natuur. Dat brengt ook met zich mee dat je beter voorbereid moet zijn op het onzekere. Denk aan een plan B, bijvoorbeeld een tent, voor als het mogelijk gaat regenen. Ook met extreme hitte en zon moet je rekening houden, want het laatste wat je wilt is dat je gasten KO gaan vanwege verbranding en uitdroging. Daarbij komt ook dat er in het bos altijd insecten zijn. Vliegjes in cocktails en mierennesten zijn dus mogelijke bijkomstigheden.

Denk aan de bereikbaarheid

Aangezien sommige plekken in bossen afgelegen zijn, is het handig om je na te denken over het vervoer. Zorg dat je gasten, de catering en de entertainment snel en makkelijk op de trouwlocatie kunnen zijn. Een halfuur wandelen op hakken is geen pretje. De plek moet goed vindbaar zijn en moet je realistisch zijn over de afstand die mensen in het bos moeten afleggen. Denk hierbij ook aan mensen die slecht ter been zijn. Regel bijvoorbeeld busjes voor je gasten, of kies een plek die mooi is, maar wel goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer of de fiets.

Een realistische dresscode is belangrijk

Als er geen wandelpaden zijn, zijn hoge naaldhakken misschien niet de handigste schoenen om te dragen. Als je trouwt op een groot stuk aarde, zorg er dan voor dat de dresscode realistisch blijft. Denk hierbij natuurlijk ook aan je eigen trouwjurk, als je niet wilt dat deze besmeurd wordt door modder.

Lees ook: 7 betaalbare trouwlocaties in het buitenland