Dit zijn ze: de 5 beste koffiebars van Nederland

Eten door Redactie Ze.nl

Sinds jaar en dag drinken we met z’n allen koffie. Heel veel koffie. Niet voor niets is dit zwarte goud na aardolie het meest verhandelde product ter wereld. Koffie drinken in een lifestyle geworden. De koffiebarretjes schieten de laatste jaren dan ook als paddenstoelen uit de grond. Dat is haast niet meer bij te houden. Daarom vroegen we Sám Lasaroms van Koffietje.nl waar je tegenwoordig het beste 'bakkie pleur' kunt drinken. Ze deed in september een marathon door heel Nederland en dronk in 30 dagen koffie in 100 verschillende koffiebars! Dit zijn volgens de expert de 5 beste koffietentjes in Nederland. 

1. FUKU in Amsterdam

De tweede dag van mijn koffiemarathon was ik in Amsterdam. Zoals je wellicht verwacht, barst het daar van de specialty coffee bars. Aan keuze dus geen gebrek, keuzestress is echter een ander verhaal. Ben je in Amsterdam, dan moet je echt naar FUKU, in de opkomende wijk Bos en Lommer. Hun aanbod aan single origins (koffie van één producent, oogst of regio uit één land) en specials is enorm. Nog een reden om hierheen te gaan, dé nummer 2 op het World Barista Championship maakt hier jouw kopje koffie!

Adres: FUKU, Bos en Lommerweg 136 HS, 1055 ED Amsterdam

beste koffiebars nederland

2. Koffie bij Teun in Breda

In Noord-Brabant heb ik twee favorietjes. De eerste is Koffie bij Teun en vind je in het overdekte winkelcentrum De Barones. Teun Fransen is zo’n 6 jaar geleden deze koffiebar begonnen in een klein pandje. In 2015 kreeg hij echter de kans te verhuizen naar deze enorme locatie in het winkelcentrum. De koffie smaakt er altijd goed en de sfeer is perfect. Op een scherm achter de bar kun je de latte art van de barista gewoon live volgen!

Adres: Koffie bij Teun, De Barones 17, 4811 XZ Breda

Lees ook: 15 Starbucks drankjes onder de 100 calorieën

beste koffiebars nederland

3. Zwartwit Koffie in Eindhoven

Nog een persoonlijke favoriet is in Noord-Brabant, ligt in mijn hometown Eindhoven en heet Zwartwit Koffie. Na een lange reis door Australië zijn de twee vrienden Raymon en Jenko samen Zwartwit Koffie begonnen. De inspiratie die ze daar hebben opgedaan, merk je nog steeds in deze koffiebar. Naast goede koffie, heerst hier vooral een relaxte sfeer. Vergeet niet op zonnige dagen hier op het terras een kopje koffie drinken. Dan weet je precies waarom je juist deze bar moet bezoeken!

Adres: Zwartwit Koffie, Victoriapark 7, 5611 BM Eindhoven

beste koffiebars nederland

4. First Things First in Nijmegen

In het oosten van het land ligt het aantal koffiebars beduidend lager. Nijmegen is echter een uitzondering. Voor een relatief kleine stad heeft Nijmegen veel koffiebars en ook een aantal echt goede koffiebars. Toch kies ik voor First Things First. Deze koffiebar ligt wel iets buiten het centrum, dus je zult er een stukje voor moeten lopen. De koffie bij First Things First wordt gebrand door het bekende Blommers, op dezelfde locatie. Je drinkt hier dus én goede koffie én je zit er werkelijk middenin.

Adres: First Things First, Waalbandijk 14B, 6541 AJ Nijmegen

beste koffiebars nederland

5. Black & Bloom in Groningen

Deze lijst is niet compleet zonder een bezoek aan de meest noordelijke studentstad Groningen. De beste koffie drink je hier in de eerste specialty koffiebar van deze stad. De uitstraling van Black & Bloom is redelijk vintage door de old-school woonkamerstoelen en lampen. De koffie wordt met uiterste precisie gemaakt door Gerben, winnaar van de Misset Horeca Top 100 in 2016. Voor koffiesnobs een belangrijke reden om Groningen te bezoeken.

Adres: Black & Bloom, Oude Kijk in Het Jatstraat 32, 9712 EK Groningen

 

Specialty coffee in opkomst

Tijdens de koffiemarathon is me vooral opgevallen dat bijna iedere bar druk is. Het maakt niet uit of je ergens op een maandagochtend of een zaterdagmiddag binnen wandelt. Mensen betalen dus graag iets meer voor een goede bak koffie. Dat blijkt ook wanneer je de ondernemers achter deze koffiebars spreekt. Er wordt namelijk ook steeds meer specialty koffie voor thuis verkocht. 

Daarnaast viel me op dat het flexwerken in koffiebars steeds meer wordt beperkt. Waar je voorheen nog in iedere koffiebar, op ieder tijdstip aan iedere tafel je laptop open mocht klappen, zie je nu dat koffiebarretjes bepaalde tafeltjes en tijdstippen voor werkende mensen reserveren. Zijn deze plekken bezet, dan heb je pech. Jammer voor de mensen die er willen werken, maar stukken beter voor de sfeer en gezelligheid. En daar draait het immers om!

Ben je benieuwd naar meer bevindingen van Sám naar aanleiding van haar koffiemarathon, neem dan een kijkje op haar blog.

Lees ook: Drink jij wel eerlijke koffie?

Beeld: Koffietje