Wat je niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Werk & studie door Valérie

Het moment is daar: hét sollicitatiegesprek voor een nieuwe job die op je lijf is geschreven. Jij vindt jezelf de perfecte kandidaat, nu nog de persoon tegenover je overtuigen over je skills. De interviewer kijkt niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar hoe je overkomt is. Het is dus erg belangrijk om de juiste dingen te zeggen tijdens een (telefonisch) sollicitatiegesprek, zodat jij een ijzersterke indruk achterlaat. Maar weet je ook welke dingen je juist niet moet zeggen?

niet vragen sollicitatiegsprek

Lees ook: Slaaptekort? Zo rock je alsnog je werkdag

"Sorry dat ik wat aan de late kant ben…" 

Ai, je bent een paar minuutjes later. Een eerste goede indruk is ontzettend belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. In de eerste 10 seconden heeft je gesprekspartner al een eerste indruk van jou gevormd. Dan is het beter dat je die eerste 10 seconden ook daadwerkelijk aanwezig bent. Als je bij je sollicitatiegesprek al te laat bent, geeft dit de indruk dat je de tijd ook nauw neemt bij klanten en de directeur. Een laatkomer wil een bedrijf vaak niet als visitekaartje hebben.

Tip: plan dat je ongeveer een halfuur te vroeg bent. File, open bruggen, een rode stoplichten zijn dan ingecalculeerd in je reistijd. Ben je daadwerkelijk een halfuur te vroeg op de afspraak? Maak dan even een pitstop bij een koffietent om de hoek. Veel te vroeg komen, komt ook onprofessioneel over. Je kunt wel terloops benoemen dat je zo vroeg was dat je even een café ging opzoeken. Scoor je toch weer punten mee. 

"Wat doet dit bedrijf nou eigenlijk?"

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zowel jij als je gesprekspartner zitten niet te wachten op een ongemakkelijke stilte wanneer je de vraag stelt ‘wat doet dit bedrijf nou eigenlijk?’ Je gesprekspartner neemt de tijd om jou te spreken. Niet weten wat het bedrijf waar je solliciteert doet komt onvoorbereid en ongemotiveerd over. 

Tip: je hoeft niet de hele bedrijfsvoering, jaarcijfers en namen van de medewerkers van het bedrijf te kennen, maar er wordt wel van je verwacht dat je de website van het bedrijf uitvoerig hebt bekeken en basis informatie kent. 

Je mag ook verwachten dat je gesprekspartner zich over jou heeft ingelezen en goede vragen stelt. Ook aan de andere kant van de tafel kunnen er weleens ‘foutjes’ worden gemaakt en ongepaste sollicitatievragen worden gesteld. 

"Ik ben op zoek naar iets nieuws, want mijn (vorige) manager is een &$#^*&%"

Klagen, zeuren, roddelen of elke andere manier van negatief praten over je (vorige) manager of werkgever is uit den boze bij een sollicitatiegesprek. Je praat ook niet over een ex tijdens een date, toch? Ondanks dat je gegronde redenen hebt dat hij of zij een pain in the ass is en jij in je recht staat, zeg je dit niet in een sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner zal linea recta gaan twijfelen aan je integriteit naar toekomstige collega’s, managers en klanten. Ook wekt negatief praten over je (vorige) manager het idee dat je wellicht niet goed kan samenwerken met collega’s of een manager. 

"Ik ben een perfectionist"

Je valkuil en je leerdoel is om beter met je perfectionisme om te gaan? Gaap! Je kan beter als leerdoelen stellen dat je creatiever wil zijn of je vakkennis wil uitbreiden. 

Tip: Denk na over minstens drie sterke werkgerelateerde competenties en drie verbeterpunten. Leg je competenties en verbeterpunten duidelijk uit met de juiste tone of voice. Dat kan je doen door een perfecte spreekstem te creëren, zodat je zelfverzekerd en powerful overkomt! 

Heb je verder nog vragen? "Nee"

Het gesprek loopt ten einde en je merkt dat het goed is verlopen. Kat in het bakkie en op naar de volgende ronde. Of toch niet? Door te zeggen dat je geen vragen hebt, heb je misschien toch een enkeltje naar de uitgang te pakken. Waarom? Omdat je straks 40 uur per week bij dit bedrijf gaat doorbrengen. Als je niks te vragen hebt over de functie, afdeling, bedrijfscultuur of medewerkers, geeft dit een ongeïnteresseerd signaal over.

Tip: Schrijf voor het sollicitatiegesprek drie vragen op over het bedrijf. Ook al zijn ze simpel. Het kan bijvoorbeeld zijn: hoe ziet een werkdag eruit? Wat is de werksfeer? Hoe zit het met pensioenregeling? Daar scoor je punten mee. Echt waar.

Lees ook: Toffe kantoor hebbedingen om werken nét iets leuker te maken