Vrij op Goede Vrijdag? Zo zit het!

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Is het niet heerlijk, al die vrije dagen in de loop naar de zomer? Hemelvaartsdag, bevrijdingsdag, Pasen, Pinksteren, Goede Vrijdag… Maar zijn we wel vrij op Goede Vrijdag? Helaas is lang niet iedereen vrij op Goede Vrijdag, dat dit jaar op 19 april 2019 valt. We leggen uit hoe dit precies zit en waar je rekening mee moet houden op deze vrijdag voor Pasen. 

Vrij op Goede Vrijdag

Werknemers vrij op Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is officieel een feestdag in Nederland. Dat klinkt veelbelovend, maar het betekent niet automatisch dat iedereen vrij is. Bijna iedereen in loondienst of werkzaam als ambtenaar bij de overheid zal die dag gewoon aan de slag moeten. Het kan wel zo zijn dat er aangepaste tijden zijn. Zo zijn er winkels open, maar door Goede Vrijdag sluiten deze in veel gevallen bijvoorbeeld eerder. Je kunt het beste aan je werkgever vragen hoe dit voor jou bepaald en geregeld is. Kijk hier voor meer informatie over Goede Vrijdag openingstijden

Studenten vrij op Goede Vrijdag

Studenten die nog op school zitten of studeren hebben hoogstwaarschijnlijk wél vrij op Goede Vrijdag. Dit geldt dus ook voor onderwijzend personeel: vaak zijn scholen volledig gesloten op deze dag. Heb je een kind dat naar school gaat? Vraag voor de zekerheid na op school of deze gesloten is op Goede Vrijdag. Vaak geven ze dit ook aan in het jaarrooster. 

Wat betekent Goede Vrijdag ook alweer?

We willen allemaal maar wat graag vrij op Goede Vrijdag, maar weten we wel waar deze officiële feestdag voor staat? Goede Vrijdag valt altijd op de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken de Christenen de kruisiging en dood van Jezus. Klinkt niet echt als een Goede Vrijdag, maar dat zit zo: de kerk spreekt van ‘Goede’ Vrijdag, omdat Jezus zichzelf heeft opgeofferd ter verzoening van de zonden. Volgens anderen zou het een verbastering zijn van ‘Gods Vrijdag’. 

Lees ook: Zijn de winkels open? Goede Vrijdag 2019