Dit is hoe je zelfverzekerd overkomt tijdens een sollicitatiegesprek

Werk & studie door Maya Luz

Pff, sollicitatiegesprekken zijn echt enorm spannend. Je wil die ene baan natuurlijk heel graag en daardoor kunnen de zenuwen flink oplopen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zelfverzekerd het gesprek in gaat? Dit zijn onze vijf beste tips.

Lees ook: 4 tips om gedurende de dag gefocust te blijven op je werk

Draag een outfit waar jij je goed in voelt

Je outfit uitkiezen is een belangrijke stap voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. We raden je aan om een outfit uit te kiezen waar jij je goed in voelt. Hiermee bedoelen we een outfit waar jij je krachtig in voelt. Je kijkt naar jezelf in de spiegel en bent onder de indruk! Dat is wat je moet voelen. Ga niet te over de top met je outfit, voel een beetje aan bij het bedrijf wat voor outfits ze daar dragen. Is het bijvoorbeeld heel formeel of juist wat meer business casual? Naast dat de outfit mooi moet staan, moet de outfit ook lekker zitten. Het is een enorme confidence killer als je constant bezig bent met het feit dat je broek knelt of je rokje omhoog kruipt. Trek dus altijd iets aan dat goed past en comfortabel zit.

Wees goed voorbereid

Je voorbereiding is het halve werk voor een sollicitatie. Voorafgaand aan het gesprek heb je natuurlijk je CV aangeleverd en waarschijnlijk ook een motivatie geschreven. Bereid je voor op vragen die hierover gesteld kunnen worden. Bereid je ook voor op vragen over je verwachtingen van de baan. Bedenk ook antwoorden op de veel gestelde vragen, bijvoorbeeld wat je zwaktes zijn. Dat je een perfectionist bent hebben ze waarschijnlijk al honderd keer gehoord, wees dus origineel.

Maak oogcontact

Oogcontact vermijden is in veel situaties een duidelijk signaal dat je nerveus bent. Als je zelfverzekerd over wil komen, is het daarom goed om regelmatig oogcontact te maken met de persoon die je interviewt. Wees niet te overdreven hiermee, dit kan ook weer te gretig overkomen. Doe gewoon alsof je een normaal gesprek voert met iemand en maak oogcontact zoals je in die situatie zou doen. Dit voelt voor de interviewer waarschijnlijk een stuk minder ongemakkelijk.

Probeer een connectie te maken met de werkgever

Een doel dat veel mensen hebben voor een sollicitatie is indruk maken op je potentiële werkgever. Dit is natuurlijk niet verkeerd, je wil een positieve indruk achterlaten. Maar wij raden aan door dit te doen door een connectie te maken met de werkgever. Het is in een sollicitatie namelijk belangrijk om aardig gevonden te worden, je moet tenslotte in het team passen. Als je de interviewer op hun gemak kunt stellen, zullen zij een prettig gevoel aan het gesprek overhouden. En dat is precies wat we willen bereiken!

Stel jezelf voor dat je de baan krijgt

Manifesteren is krachtiger dan je denkt! Denk voorafgaand aan het sollicitatiegesprek na over hoe je leven eruit zou zien als je die baan krijgt. Op die manier motiveer je jezelf voor het gesprek en geef je jezelf die confidence boost die je net dat extra voordeeltje kan geven. Als je echt gelooft dat je deze baan kunt krijgen, zit je veel zelfverzekerder in het gesprek.

Lees ook: Ervaar je werkdruk? Met deze tips kun je het verminderen