Ervaar je werkdruk? Met deze tips kun je het verminderen

Werk & studie door Anne-Fleur

Hoewel er niet altijd over gepraat wordt: een heleboel mensen ervaren druk op de werkvloer. Soms wordt het gewoon even te veel. Dat kan gebeuren natuurlijk, maar prettig is het niet. Om vervelende consequenties te voorkomen is het belangrijk om werkdruk te verminderen. Met deze tips gaat dat je zeker lukken.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo maak je toch het beste van je dag

Tips om werkdruk te verminderen

Of het nu door je (vervelende) baas komt of omdat je zelf een stresskipje bent, werkdruk is nooit fijn. Je voelt je opgelaten en misschien zelfs wel een beetje opgebrand. Het is goed mogelijk dat je hierdoor je werk minder goed uitvoert en bijvoorbeeld foutjes maakt die je anders nóóit zou maken. Het is slim om hier wat aan te doen, dus. Met deze tips hopen we je werkdruk wat te kunnen verminderen.

First things first

Als je veel werk hebt liggen en je al druk ervaart, dan is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Toch is het goed om eerst je allerbelangrijkste taken als eerste te doen. Maak hier een overzichtelijke lijst van en schrijf alleen dingen op die écht belangrijk zijn. Kleine, minder belangrijke taakjes komen later wel.

Vaker 'nee' zeggen

Nu begrijpen we dat het best moeilijk kan zijn om 'nee' te zeggen tegen je baas, maar als het niet lukt om welke reden dan ook, dan is het goed om dit aan te geven. Daar heeft iedereen het meeste aan. Misschien kun je voorstellen dat jouw collega met een wat minder volle agenda die ene taak overneemt? Dit geldt natuurlijk wel alleen als het gaat om taken die buiten jouw pakket vallen. Helaas kun je niet je eigen werk op een ander afschuiven...

Vergeet multitasken

Soms kan het handig zijn als je een kei bent in multitasken, maar wanneer je werkdruk ervaart kan het alleen maar averechts werken. Als je van hot naar her van hak op de tak springt met jouw werk, dan gaat er geheit wat fout. Vergeet dat slimme multitasken dan ook maar even en zorg eerst dat je één taak doet. Nogmaals, de rest komt later wel.

Werk niet teveel buiten je uren

Wanneer je het druk hebt op je werk, kan het verleidelijk zijn om gewoon nog even door te werken buiten je uren om. Dan komt het wel af denk je, maar uiteindelijk kan ook dit averechts werken. Het kan ervoor zorgen dat je tijdelijk wat minder gestresst bent, maar elke dag overwerken is niet goed voor je gezondheid. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht; en kom daar maar eens uit.

Do not disturb

Om ervoor te zorgen dat jij tijdens je werk niet te veel afgeleid wordt door die ene meme die je vriendin je toestuurt of dat mailtje van die collega die iets onbelangrijks van je nodig heeft, is het een goed idee om je telefoon, horloge (en eigenlijk al je apparaten) op do not disturb te zetten. Hierdoor ontvang je geen crazy meldingen en kun je je even goed focussen op je werk. Tip: je kunt je telefoon ook op werk-modus zetten. Zo kun je bijvoorbeeld wel belangrijke mails en telefoontjes ontvangen, maar worden social media-notifications in ieder geval even uitgeschakeld. Hiermee zou je een groot deel van je werkdruk al mee kunnen verminderen.