Hoe behoud je werk-privébalans tijdens het thuiswerken?

Werk & studie door Anjali

Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis. Dat kan fijn zijn, maar kan ook veel stress opleveren. Hoe behoud je een goede werk-privébalans?

Thuiswerken

Tijdens en na de coronapandemie zijn steeds meer mensen vanuit huis gaan werken of gaan freelancen. Dat kan natuurlijk heel fijn zijn, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat we te lang doorwerken of geen rust kunnen vinden buiten werktijden. Je werkplek is namelijk ook je thuisbasis, waardoor je werk automatisch associeert met je privéleven. Hoe zorgen we ervoor dat je je werk en privé in balans houdt? Daar zijn tips voor.

60 - 40 regel voor balans

Als je werkt vanuit huis zit je hoofd vaak een stuk voller dan je agenda. Je doet naast je werk ook aan huishoudelijke klusjes, waardoor je soms het overzicht kwijt kan raken en hectiek en paniek kan ervaren. Ook komen er vaak vragen en werkzaamheden tussendoor, waardoor je nog meer stress kunt verwachten. Houd daarom de 60 - 40 regel aan: 60% van je tijd le je vast, terwijl je 40% reserveert voor ongeplande werkzaamheden. Op die manier kan het alleen maar meevallen als je minder onverwachte taken ontvangt.

Tastbare grenzen

Het kan heel verleidelijk zijn om de hele dag in bed of op de bank te gaan werken, maar hierdoor vervaag je de grens tussen thuis en werk. Zorg er daarom voor dat je een werkplek uitkiest die ver buiten de slaap- of woonkamer is en houd pauzes dan ook niet op deze werkplek. Ook is het belangrijk dat je je laptop, papierwerk, documenten en andere werkgerelateerde items uit het zich opbergt wanneer je je buiten werktijden bevindt.

Sluit de werkdag goed af

Als je vanuit huis werkt heb je zowel fysiek als mentaal een signaal nodig om de werkdag goed af te kunnen sluiten. Zet bijvoorbeeld een wekker om je eraan te herinneren dat je niet meer verder hoeft te werken en stop dan ook gelijk. Zo kun je je werk- en privéleven in balans houden. Ga vervolgens lekker van het zonnetje in de tuin genieten, ga een stuk wandelen, ga koken of doe gewoon iets wat je graag doet. Zodra je uit die stoel komt, je je spullen opruimt en iets gaat doen dat te maken heeft met je privéleven zorg je ervoor dat je de werkdag goed kunt afsluiten.

Wees open naar je werkgever

Vind je het moeilijk een goede balans te vinden, en heb je geen idee wat je eraan kunt doen? Bespreek het met je leidinggevende. Bespreek op tijd wanneer je voelt dat er een disbalans is, want je kunt beter te vroeg zijn dan te laat. Ook om hulp vragen is nooit erg. Er zijn altijd opties als hybride werken of een goede werkplek vinden buitenshuis.