4 tips om gedurende de dag gefocust te blijven op je werk

Werk & studie door Anne-Fleur

Voor de harde werkers onder ons is het vaak lastig om de gehele dag gefocust aan het werk te zijn. Zeker als je iets van een kantoorbaan of een remote job hebt, is het moeilijk om je ogen acht uur lang op je computer gericht te houden. We hebben een aantal tips voor je die je helpen de focus gedurende de dag te blijven behouden.

Lees ook: Slecht geslapen? Zo maak je toch het beste van je dag

Met deze tips blijf je gefocust op je werk

Je begint de dag vaak met een superfocus, maar na een paar uur is jouw concentratieboog flink gekrompen. Niet fijn als je nog de hele dag moet! Je wordt sneller afgeleid, bent met alles en niets tegelijkertijd bezig en je krijgt stiekem stress van het feit dat je je taken maar niet afkrijgt. Al met al is het moeilijk om de concentratie de hele dag te behouden, maar met déze tips blijf je toch gefocust op je werk gedurende de dag.

1. Zorg voor een goede werkomgeving

Heb jij een goed bureau, een fijne stoel en over het algemeen een prettige omgeving om in te werken? Zo jadan mag je deze tip overslaan. Zo niet, dan is dit een wondertip voor jou. Het hebben van een fijne, opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk gemotiveerder bent om ook daadwerkelijk goed werk te verrichten. Zeg nou zelf, een netjes opgeruimde bureau met alle spullen die je nodig hebt is toch beter dan een troeperige tafel waar je allemaal afleidingen hebt?

2. Plan me-time tijdens je werk

Huh? Me-time tijdens het werken, dat kan niet mogelijk zijn. We bedoelen natuurlijk niet dat je je favo serie moet gaan kijken of de sauna moet bezoeken (jammer), maar je kunt wel in je werk-agenda tijd inplannen voor jezelf. Rooster gewoon 1 á 2 momenten per dag waarin je echt full-focus aan het werk gaat. Niks geen afleidingen, alleen maar werk, werk, werk. Je hebt hiervoor wat discipline nodig, maar het helpt je wel om te concentreren. Daarna mag je natuurlijk lekker pauze houden en een paar minuutjes wat tijd voor jezelf nemen.

3. Do not disturb 

Om ervoor te zorgen dat jij tijdens je werk niet te veel afgeleid wordt door die ene meme die je vriendin je toestuurt of dat mailtje van die collega die iets onbelangrijks van je nodig heeft, is het een goed idee om je telefoon, horloge (en eigenlijk al je apparaten) op do not disturb te zetten. Hierdoor ontvang je geen crazy meldingen en kun je je even goed focussen op je werk. Tip: je kunt je telefoon ook op werk-modus zetten. Zo kun je bijvoorbeeld wel belangrijke mails en telefoontjes ontvangen, maar worden social media-notifications in ieder geval even uitgeschakeld. Hiermee zou je een groot deel van je werkdruk al mee kunnen verminderen.

4. Neem genoeg pauzes

Nu lijkt dit juist het tegenovergestelde van gefocust blijven, maar het nemen van genoeg pauzes per dag is goed voor je. Je hersenen mogen ook best even rusten. Werk bijvoorbeeld een uur, neem 5 minuten pauze, sta op van je bureau, haal een glaasje water en een koekje en weer door.

5. Belangrijke taken eerst

Als je veel werk hebt liggen en je al druk ervaart, dan is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Toch is het goed om eerst je allerbelangrijkste taken als eerste te doen. Maak hier een overzichtelijke lijst van en schrijf alleen dingen op die écht belangrijk zijn. Kleine, minder belangrijke taakjes komen later wel.