Wat je kunt doen als je maar geen baan kunt vinden

Werk & studie door Sabine

Jaren aan toewijding en een torenhoge studieschuld later is het eindelijk zover: je bent afgestudeerd. Je wilt nu je skills gaan toepassen in de praktijk, maar helaas: je kunt geen baan vinden. Wat staat je dan te doen?
 
We weten allemaal dat het slecht gesteld is met het vinden van een baan voor net afgestudeerden. Je hebt niet voor niets een jarenlange studie gevolgd en wilt een volwaardige baan scoren. En geen ervaringsplek die eerst wél een startersfunctie was. Maar ja, wat kun je anders doen als je geen baan kunt vinden? Wat dacht je van deze dingen?
 
Zorg voor een appetijtelijk LinkedIn-profiel
Als er ergens een plek is om te netwerken, is het LinkedIn wel. Vaak heb je het al aangemaakt omdat het op school moest, maar je kunt er daadwerkelijk iets aan hebben als je op zoek bent naar een baan. Zorg dat je profiel volledig is ingevuld en je een professioneel plaatje als profiel foto hebt.

Tip: zet je telefoonnummer of mailadres op je profiel. Vaak moet men betalen om je contactgegevens te krijgen en remt dit een mogelijk opdrachtgever af om je eens een berichtje te sturen. Als je je gegevens op je profiel zet, kunnen eventueel handige contacten je supermakkelijk benaderen.  
 
Zorg dat je cv er mooi uitziet
Wanneer je een sollicitatie verstuurt, wordt altijd gevraagd om een cv. Zorg er daarom voor dat die van jou er fantastisch uitziet. Degene bij wie je solliciteert krijgt al zoveel cv’s onder de neus geschoven, zorg er daarom voor dat hij die van jou onthoudt. Gooi er bijvoorbeeld wat kleur in of zoek een leuk sjabloon op internet. Maar pak niet te veel uit, het moet er wel professioneel uitzien en niet als een kindertekening.
 
Schrijf je in bij een uitzendbureau
Nee, uitzendbureaus zijn niet alleen plekken die je helpen met het vinden van schoonmaakwerk. Er is veel meer waar ze je aan kunnen helpen. Je komt er veel tijdelijke banen tegen, maar hé, er hoeft maar één handig contactje tussen te zitten die je heel ver op weg kan helpen.

Vrijwilligerswerk
Wat je het liefst wilt voorkomen, is een gat op je cv. Je hebt je niet uit de naad gewerkt op school om vervolgens een werkloos bestaan te leven. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om vrijwilligerswerk gaan doen. Vrijwilligerswerk is overigens niet altijd geheel onbetaald, soms zit er een vrijwilligersvergoeding aan vast. Het is niet veel, maar het is altijd wat. Er zijn zoveel toffe plekken waar ze altijd vrijwilligers kunnen gebruiken!

 
Ervaringsplek/stage lopen
Het is waarschijnlijk het laatste dat je wilt doen, maar een ervaringsplek is niet eens zo’n heel slecht idee. Je kunt alles wat je hebt geleerd in de praktijk brengen en je leert nog meer bij een bedrijf. Ja, het is best wel een beetje deprimerend dat er geen vergoeding of maar een kleine vergoeding tegenover staat, maar aan de andere kant: ze kennen je wel. Als er een vacature vrijkomt, zullen ze eerder aan jou denken dan aan iemand van buitenaf.

Kon jij meteen een baan vinden na je studie?