Wanneer vertel je over je zwangerschap?

Zwanger door Sandra E

Hoera! Je bent in blijde verwachting. Je partner en jij kunnen hoogstwaarschijnlijk niet wachten om het goede nieuws met iedereen te delen. Toch kiezen veel ouders ervoor om de zwangerschap nog even voor zichzelf te houden. Het is tenslotte nog erg pril. Maar wanneer vertel je nu over je zwangerschap?

zwanger wanneer vertel je

Lees ook: Een wiegje of een co-sleeper? De voor- en nadelen op een rijtje

Direct vertellen over je zwangerschap?

Je moet natuurlijk helemaal zelf weten wanneer je besluit je zwangerschap met de wereld te delen. Er zitten ook helemaal geen regels aan natuurlijk. Je moet gewoon doen wat goed voelt voor jou en je partner. Maar... - ja daar is de 'maar' - toch kiezen veel ouders in de dop ervoor om de zwangerschap aan te kondigen na de termijnecho.

Of drie maanden wachten?

De meeste ouders kiezen ervoor om te wachten met vertellen over de zwangerschap totdat ze de termijnecho hebben gehad. 80% van de miskramen gebeurt in de eerste drie maanden (eerste trimester). Dus de eerste drie maanden van een zwangerschap zijn het spannendst. Het kan erg confronterend zijn als iedereen je enthousiast vraagt naar je zwangerschap terwijl je moet vertellen dat het mis is gegaan. Vaak is dat dan ook de reden dat veel ouders ervoor kiezen om het nieuws te vertellen na de termijnecho. Deze echo vindt over het algemeen plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. De termijnecho is meestal voor de meeste vrouwen de eerste echo van de zwangerschap en er wordt tijdens de echo vastgesteld hoe lang je al in verwachting bent.

Dus wachten of direct vertellen?

De keuze is aan jullie. Er is geen wet waarin staat wanneer je vertelt dat je zwanger bent. Lukt het jullie om het nieuws drie maanden voor je te houden? Dan geeft het jullie ook extra tijd om aan het idee te wennen dat jullie ouders worden. Daarnaast kan het ook des te leuk zijn om nog even samen van het geheim te genieten.

Lees ook: Babykamer kopen: dit heb je allemaal nodig