De juiste manier om je relatie te beëindigen

Relaties door Roos

Je relatie is niet meer wat het ooit is geweest en je denkt eraan om deze te beëindigen. Hoewel een verbroken relatie op zichzelf al verdrietig is, kun je wel een verschil maken in de manier waarop jij en je partner uit elkaar gaan. Wanneer je dit op een nette manier doet, hebben jullie allebei de grootste kans om er het snelst overheen te komen. Lees daarom onderstaande tips eens door, voor je de knoop doorhakt.

relatie beëindigen

Neem zelf verantwoordelijkheid

Zijn je gevoelens voor je partner veranderd? Lijkt je droomrelatie niet uit te komen? Of zijn jullie interesses uit elkaar gegroeid? Wees dan eerlijk, zowel tegen jezelf als tegen je partner. Stuur er vooral niet op aan dat je partner uiteindelijk zelf de knoop maar doorhakt, maar neem zelf verantwoordelijkheid. Wanneer je dit niet doet, zal je partner onzeker worden en zich afvragen: ‘Wat doe ik toch verkeerd? Ben ik niet meer aantrekkelijk?’ Je partner kan hier later last van krijgen in andere relaties en dat wil je niet op je geweten hebben.

Neem de tijd voor een goed gesprek

Het voordeel aan een gesprek onder vier ogen, is dat je je partner gerust kunt stellen en eventuele vragen kunt beantwoorden. Ook al eindigt jullie relatie hier, diegene is nog steeds de moeite waard. Een troostende arm op de schouder of een knuffel kan helpen tijdens een verdrietig moment als dit. Breek vooral niet met je partner via social media, mail of whatsapp. De psychische schade kan dan enorm zijn, vooral omdat één van jullie achterblijft met allerlei vragen. 

Zorg dat je het gesprek met je partner goed voorbereid, zodat je weet wat je moet zeggen. Blijf ten alle tijden respectvol naar je partner, ook al reageert hij of zij misschien emotioneel. Je kunt je vooraf voorbereiden op verschillende reacties, zodat je zelf zo rationeel mogelijk kunt blijven. 

Wees eerlijk 

Wees eerlijk naar je partner en geef feedback waar diegene iets aan heeft. Als je vond dat je partner niet goed was in bed, kun je dat beter voor je houden. Wel kun je zeggen dat je niet verliefd meer bent of dat je verliefd bent geworden op iemand anders. Of misschien zijn jullie te verschillend? Op die manier legt je partner de schuld minder bij zichzelf, omdat het iets zegt over jouw gevoelens.

Blijf realistisch

De verleiding is groot om met termen als 'laten we vrienden blijven' te strooien, om de pijn te verzachten. Toch kun je beter realistisch blijven en je partner ook afstand gunnen. Op die manier  geef je hem/haar geen valse hoop en kan het verdriet beter en sneller verwerkt worden. 

Haal positieve punten van jullie relatie aan

Jullie relatie mag dan hier tot een einde komen, maar dat wil niet zeggen dat jullie geen fijne tijd samen hebben gehad. Tijdens dit gesprek mag dat best benadrukt worden. Jullie zijn immers allebei teleurgesteld dat de wens voor een goede relatie niet is uitgekomen. 

Accepteer je partners beslissing

Zijn de rollen omgedraaid en heeft jouw partner de relatie beëindigd? Accepteer de situatie dan en bespaar jezelf gesmeek en hoop dat het weer goedkomt. Om zo snel mogelijk over je liefdesverdriet heen te komen kun je de situatie het beste accepteren. De herstelperiode na een relatiebreuk kan lang duren, dus gun jezelf die tijd. Wanneer je ex in beeld blijft, duurt het proces alleen maar langer. 

Denk niet dat je niet zonder hem/haar kan

Hoewel de situatie er uitzichtloos uit mag zien op dit moment, komt er een einde aan dit verdriet. Denk niet dat er geen leven bestaat zonder je (ex)partner. Er zijn zoveel personen die een perfecte match voor je kunnen zijn. Hoe moeilijk het ook is om voor te stellen: het tegendeel blijkt altijd waar!

Lees ook: Zo kom je over iemand heen die jou uit het niets heeft gedumpt

Beeld: iStock