Wanneer opa en oma er andere regels op nahouden dan jij

Kinderen door Redactie Ze.nl

Hoe jij je kind opvoedt, kan heel persoonlijk zijn. Iedereen heeft z’n eigen normen, waarden en regels. Dan kan het lastig zijn als bijvoorbeeld de opa en oma van jouw kindje er andere gewoontes op nahouden als het neerkomt op de opvoeding van jouw kind. Helemaal als jouw kleintje regelmatig bij hen verblijft. Hoe pak je deze verschillen in opvoedideeën aan? Wij schetsen een aantal scenario’s en zochten er een passende oplossing bij. 

Regels bij opa en oma

Eten

Struikelblokken kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als het over eten gaat. Misschien volgt jouw kind een veganistisch dieet, vegetarisch dieet of vind jij het fijn om je kinderen zo min mogelijk suiker te geven, maar gaat de koektrommel bij opa en oma wel érg vaak open of ligt er soms toch iets dierlijks op hun bord. Hoe los je dit op zonder je (schoon)ouders voor hun schenen te schoppen? Simpel! Bespreek met hen wat jij belangrijk vindt aan de voeding van jouw kind en geef ze concrete aanwijzingen. Een koekje op zijn tijd vind je niet erg, dus hou het bijvoorbeeld bij eentje per dag. Of alleen om 16:00 uur ’s middags een zoet drankje, de rest van de dag thee of water. Dit geeft ze gemakkelijke handvatten waarover weinig discussie kan ontstaan. Verder is het belangrijk je te realiseren dat ook opa en oma het beste met jouw kind voorhebben. Je geeft ze de verantwoordelijkheid op jouw kind te passen, dan ligt de verantwoordelijkheid van voeding op dat moment ook bij hen. Loslaten hoort daarbij. Op deze manier leert je kind ook met verschillende gewoontes en regels bij andere mensen.

Cadeautjes

Sommige opa’s en oma’s hebben er een handje vol van hun kleinkind flink te spekken met cadeaus. Leuk voor het kind, maar misschien niet helemaal ideaal in jouw ogen. Je kleintje raakt misschien zo gewend aan het krijgen van cadeautjes dat hij of zij het niet meer echt waardeert en het meer als een gewoonte gaat zien. Bedenk je allereerst dat opa en oma het echt enkel goed bedoelen, maar probeer ook uit te leggen dat je de cadeautjes liever wilt reduceren tot verjaardagen of feestdagen. Dat ze op deze leeftijd simpelweg veel meer aan een gezellige knutselmiddag, liefde en aandacht hebben, juist omdat ze zo dol op hun opa en oma zijn en niet zozeer op nieuwe spullen!

Huilen 

Bij elke generatie hoort een andere blik op opvoeden. Hoe gek het ook klinkt, opvoeden kent namelijk ook z’n ‘trends’. Waar wij misschien meer gewend zijn naar ons kind te luisteren als het huilt, kan een oudere generatie een hardere aanpak hanteren. Denk bijvoorbeeld aan het in bed laten liggen als een kindje huilt (‘ze stopt vanzelf’). Leg dan aan je (schoon)ouders uit dat je merkt dat jouw kind erg onrustig, verdrietig of aanhankelijk is in de avond als ze overdag ‘is laten liggen’. Op deze manier kweek je hopelijk wat sympathie voor jouw methode.

Onthoud verder: het is jouw kind, en jij bepaalt hoe het opgevoed wordt. Merk je dat jullie opvattingen ver uit elkaar liggen, ga hier dan een gesprek over aan. Geef altijd aan dat je hun goede bedoelingen begrijpt, maar dat duidelijkheid in regels in het belang is voor het kind. Idealiter voer je zo’n gesprek al voordat ze voor het eerst oppassen. Zo kun je teleurstellingen of ergernissen voorkomen. 

Photo by Nikoline Arns on Unsplash