Een kleine keuken inrichten: 5 gouden tips

Wonen door Laura

Klein is zelden fijn. Vooral als het op wonen aankomt. Houd je van koken, dan kan een kleine keuken een enorme last zijn. Uitpuilende kastjes, een rommelig aanrecht en weinig ruimte om te snijden. Is verhuizen geen optie? No problemo. Met wat gouden trucjes wordt ook jouw minikeuken een walhalla voor hobbykoks. 

1. De juiste verlichting

Lampen zijn de finishing touch van een kamer. Toch zou je al bij stap 1 moeten nadenken watvoor verlichting je gaat plaatsen en waar. Goed en mooi licht is namelijk essentieel voor een fijne sfeer. Vooral in een keuken is de plaats van de lampen belangrijk, je wilt immers niet in je eigen schaduw staan en in je vingers snijden.

Tip: kijk bij Lampen24. Deze webshop heeft een enorm assortiment en verlichting in alle soorten en maten. Van vintage-stijl lampen tot slimme verlichting die je met afstandbediening aan- en uitzet. Heel handig: je kunt ook zoeken op een bepaald merk, het type kamer, binnen- of buitenverlichting. Dus jouw droomlamp zit er sowieso bij. Op het gebied van moderne keukenverlichting is plafondverplichting (bijvoorbeeld spotjes) en werkbladverlichting onder de bovenste keukenkastjes een ideale combinatie. Verzending is gratis vanaf 50 euro en je hebt 30 dagen bedenktijd. Niet onbelangrijk: ook voor de kleine portemonnee is er genoeg aanbod!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marcenaria Gradual (@gradualmarcenaria) op

 

2. Ga de hoogte in

Als je oppervlakte weinig is, kun je beter de hoogte in gaan. Heb je de kans om je eigen keuken te ontwerpen, bijvoorbeeld bij IKEA of een andere woonwinkel? Kies dan voor wandkastjes die tot het plafond reiken. Natuurlijk kun je ook spullen bovenop je kastjes plaatsen, maar dit oogt rommelig en daardoor lijkt je keuken juist veel kleiner. Heb je korte kastjes of helemaal geen kastjes? Ga dan met planken werken om glazen en pannen uit te stallen. Kies voor dunne planken met een lichte kleur. Dan houd je het overzichtelijk. Bespaar ruimte op je aanrecht met ophangsystemen aan je wand voor allerlei kookgerei.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Homester (@homesters365) op

 

3. Lichte kleuren

Een inkoppertje, maar niet minder belangrijk: lichte kleuren laten je keuken optisch groter lijken. Als je niet van smetloos wit houdt, dan zijn taupe, grijs en lichtblauw prima alternatieven. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Скандинавский стиль (@love_scandi) op

 

4. Handige meubels 

Altijd al gedroomd van een leefkeuken, met kookeiland en grote eettafel? Sommige keukens zijn nou eenmaal te klein hiervoor. Wel kun je een klaptafel aan de wand monteren. Zoals deze via Bol.com: ingeklapt een krijtbord (handig voor boodschappen) en uitgeklapt een kastje en eettafel voor twee. Ook handig als extra plek om groente te snijden.

klaptafel kleine keuken

5. Stapelen

In een kleine keuken geldt: hoe meer je je servies kunt stapelen, hoe beter. Een omvangrijke collectie cocktailglazen, rode en witte wijnglazen en vijftien verschillende soorten mokken nemen enorm veel ruimte in. Investeer in glazen en mokken die gemakkelijk op te stapelen zijn. Picardie glazen zijn hier perfect voor.

Tip: Zet je chique glazen in een vitrinekast in je woonkamer. Het staat stijlvol en scheelt een hoop ruimte in je keuken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Muubs | Furniture & interior (@muubs) op

Lees ook: Na het eten nog een hongerig gevoel? Dat kan hierdoor komen (en zo kom je ervanaf)