Zwangerschapskwalen waar niemand je over vertelt

Zwanger door Redactie Ze.nl

Hoera, je bent zwanger! Miljoenen vrouwen gingen je al voor, dus je weet vast wel waar je aan begint. Toch…? Ochtendmisselijkheid, mood swings, misschien bekkeninstabiliteit? Toch zul je zien dat je voor een heleboel (lichamelijke) verrassingen zult komen te staan, waar je nooit eerder van gehoord hebt. Waarom zijn andere zwangere vrouwen hier niet eerlijk over? Is er een soort van geheim genootschap met een geheimhoudingsplicht? Of… omdat het een taboe is misschien? Bij ze.nl schromen we in ieder geval niet om taboes te doorbreken, dus hier een lijstje met zwangerschapskwaaltjes waar je geen rekening mee had gehouden.

Zwangerschapskwalen

Zwangerschapsjeuk

Grote kans dat je hier nog nooit van gehoord hebt: zwangerschapsjeuk. Niet elke zwangere vrouw krijgt dit, maar voor sommigen is het wel degelijk een heel nare kwaal dat soms lang aan kan houden. Zwangerschapsjeuk kan verschillende oorzaken hebben. De groei van je buik en borsten kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er flink wat spanning op de huid komt te staan. Dit kan jeuk veroorzaken. Omdat je tijdens je zwangerschap een betere doorbloeding hebt kan dit er daarnaast voor zorgen dat je het sneller warm hebt. Van deze warmte kun je ook jeuk krijgen (en nee, niet alleen op je buik, maar over je hele lichaam). Ook een droge huid kan de oorzaak zijn van zwangerschapsjeuk. Omdat je huid oprekt, heeft het meer behoefte aan vocht en is dus sneller geneigd uit te drogen. Dit kan vreselijke jeuk veroorzaken. Smeer je goed in met een vette crème. Onze tip is koelzalf (van de apotheek, zonder parfum!) om het te hydrateren en mentholcrème tegen de jeuk. 

Verder kan de jeuk een vorm zijn van (atopisch) eczeem: geheel onschadelijk voor jou en je kindje, wel heel vervelend. Ernstiger wordt het als je met zwangerschapscholestase te maken hebt. Onder invloed van hormonen onstaat er dan stuwing van gal in de galwegen, waardoor het niet door kan lopen. Galzouten hopen zich dan op in je lever, wat heftige jeuk veroorzaakt. Vaak gaat dit ook gepaard met andere klachten als donkere urine, een gelige huid, een verminderde eetlust of misselijkheid. Heb je deze symptomen, raadpleeg dan je huisarts.

Aambeien

Misschien wist je dit wel, maar er verandert vaak van alles met je stoelgang als je zwanger bent. Resultaat? Aambeien. Logisch dat je hier niet veel vrouwen over hoort, het is niet bepaald iets wat je van de daken wilt schreeuwen… Bereid je er in ieder geval op voor en hydrateer goed, veel water drinken helpt bij een soepele stoelgang. En niet persen, wij herhalen: niet persen!

Afscheiding

Afscheiding is voor bijna niemand iets nieuws, maar de hoeveelheid kan behoorlijk toenemen tijdens je zwangerschap. Weer iets waar je nooit iemand over hoort! Je kunt inlegkruisjes gebruiken, maar het is wel aan te raden deze veel te verwisselen. Beter nog is het om meerdere keren per dag schoon, katoenen ondergoed aan te trekken. Wil je toch inlegkruisjes gebruiken, dan raden we de natuurlijkste varianten aan, bijvoorbeeld van Yoni of Sanature. 

Pijn tijdens de seks

Seks tijdens je zwangerschap: het is een dingetje. Vaak hoor je dat vrouwen er in hun eerste termijn niets van moeten weten, en in hun tweede termijn juist veel en vaak behoefte hebben aan seks. Dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Sommige vrouwen houden hun hele zwangerschap last van pijn bij de penetratie. Dit komt doordat de doorbloeding in je lichaam een stuk beter is en je vulva en vagina veel gevoeliger zijn. Praat hierover met je partner en leg uit wat je voelt. Er zijn vast andere manieren waarop jullie aan je trekken kunnen komen in plaats van penetratie. Een troost: na je zwangerschap gaat deze overgevoeligheid weer gewoon weg.

Lees ook: Een verlanglijstje voor de verjaardag van een kind: handig of een no go?