Ferida (35): 'Ik werd ten huwelijk gevraagd, maar zei nee'

Relaties door Michelle Bakker

Miljoenen vrouwen dromen ervan: ten huwelijk gevraagd worden tijdens een prachtige reis met je geliefde. Ferida niet. Want alhoewel haar vriend al een aanzoek had voorbereid, moest zij niet aan trouwen denken. En dus zei Ferida nee.

nee

Machtig interessant

“Ik was zestien toen ik Roel leerde kennen. Hij was niet alleen twaalf jaar ouder, maar werkte ook achter de bar in een bekende club, wat ik machtig interessant vond. Na weken van flirten en om elkaar heen draaien kregen we een relatie. Al snel werd duidelijk dat hij uit een ander milieu kwam dan ik. Zijn omgeving was vrij burgerlijk ingesteld: samenwonen, trouwen, kindjes - het hele rataplan zat in de lijn der verwachting. Op mijn negentiende besloten we samen te wonen. Ondertussen was ik van de middelbare school af en ging ik studeren. Mijn wereld werd ineens een stuk groter. Ik leerde jongens kennen van mijn leeftijd en ging veel uit. Dit rijmde niet met mijn leven thuis. Ik leefde twee levens: aan de ene kant de wilde student, aan de andere kant het rustige huisvrouwtje. Dat ging op een gegeven moment botsen. Ook Roel vond het moeilijk dat ik er een bruisend studentenleven op nahield. Terwijl hij jaloerser werd, ging ik me afzetten.”

Raar

“Toen kwam die vakantie naar Mexico. Kort daarvoor sprak ik hem aan de telefoon, ik vond dat hij raar deed. Roel gaf in eerste instantie niet toe, maar mijn onderbuikgevoel zei dat ik door moest vragen. Na een tijdje kwam het hoge woord eruit: hij wilde me in Mexico ten huwelijk vragen. Nee! Ik schrok, en riep meteen dat ik dat niet wilde. Ik besefte me ineens dat dit niet de man was met wie ik de rest van mijn leven wilde zijn. Dat was bot, maar wel de waarheid. De vakantie in Mexico was uiteindelijk best leuk, maar dat kwam misschien ook omdat ik niet helemaal eerlijk was geweest. Ik liet hem weten wel óóit te willen trouwen, alleen nu nog niet. Dat was niet zo. Maar ja, ik wilde de lieve vrede bewaren. Wist ook niet waar ik moest gaan wonen als het uit zou gaan. Ik had het veel beter toen al uit kunnen maken, maar uit praktische overwegingen liet ik het aan. Het was eigenlijk alsof ik met ‘een’ vriend op vakantie was, niet met mijn liefde.” 

Ongemakkelijk

“De relatie werd steeds ongemakkelijker. Ik voelde me fysiek niet meer aangetrokken, met alle gevolgen van dien. Daar wordt je relatie ook niet leuker op en dat merkte hij natuurlijk ook. Twee jaar na die vakantie kwam ik iemand anders tegen waar ik verliefd op werd. Iemand die compleet het tegenovergestelde was van Roel. Dat was erg pijnlijk voor hem, en hij kon het ook moeilijk accepteren. Snapte niet waarom ik op deze man viel. Inmiddels zijn we tien jaar verder en ben ik nog steeds gelukkig in mijn huidige relatie. Ook Roel kreeg een andere liefde. Mijn man en ik zijn zelfs getrouwd. Toen mijn ex dit hoorde kon hij het toch niet laten mij te vragen waarom ik daar nu wél voor koos. Met mijn huidige partner lig ik veel meer op een lijn: we zijn ambitieus, ondernemers, houden van avontuur. Ik zei tegen hem: ik had jou nooit kunnen geven wat je wilde. Blijkbaar kan hij me moeilijk loslaten.”

Lees ook: Een verlanglijstje voor de verjaardag van een kind: handig of een no go?