Amanda heeft spijt: ‘Was ik maar nooit gaan samenwonen’

Relaties door Michelle

Het zou een mooie stap moeten zijn in hun relatie, maar de 46-jarige Amanda* zou achteraf wel drie keer na willen denken over het samenwonen met haar partner. En ook híj heeft spijt. Hun relatie is er na twee jaar naar eigen zeggen niet beter op geworden. Amanda: “Ik mis mijn oude leven.”

Datingsite

“Ik was alweer een aantal jaar vrijgezel toen ik Chris leerde kennen. We kwamen elkaar tegen op een online datingsite,” vertelt Amanda. “Helemaal een vreemde was hij niet, ik kende zijn familie al. Al snel spraken we af en er was meteen een klik. Het had lang geduurd voordat ik weer eens iemand tegenkwam die míj belangrijk vond, die alles voor míj over had. Hij wilde helemaal voor mij gaan, dat vond ik fijn na vijf jaar lang single te zijn geweest. We werden verliefd op elkaar en er ontstond een fijne relatie. Allebei hadden we ons rugzakje: Chris was niet lang daarvoor gescheiden van zijn ex-vrouw. Met haar kreeg hij twee zonen, Julian (20) en Robin (16). Uit een eerdere relatie kreeg ik een dochter: Linn (12).” 

Logeren

Chris woonde na zijn scheiding officieel bij zijn ouders, maar kwam steeds vaker bij Amanda over de vloer. “Op een gegeven moment besloten we dat het handiger zou zijn als hij helemaal bij mij zou intrekken. Toen er na een half jaar een mooie optie voor een huis beschikbaar kwam - hebben we die aangegrepen. Dat was snel, maar die extra ruimte konden we wel gebruiken met z’n drietjes. Daarbij kwam Robin steeds vaker bij ons logeren, en moest dan elke keer op de bank. In het nieuwe huis hadden we veel meer ruimte.” 

Lees ook: Waarom je altijd moet blijven flirten! (Ook in je relatie)

Twee grote kerels

Steeds vaker waren Chris en Amanda niet meer alleen in huis. Julian en Robin woonden bij hun moeder, maar sliepen meer en meer in Amanda’s huis. “Ineens had ik er twee grote kerels bij. Daar moest ik ontzettend aan wennen: hun manieren, of soms het gebrek daaraan. Al snel werd het steeds duidelijker dat Chris en ik er verschillende opvattingen over opvoeding op nahouden. We zijn allebei anders opgevoed en qua opvoeding staan we zo ongeveer lijnrecht tegenover elkaar.”

Wasjes draaien

“Zonder dat ik het zelf wilde, had ik er ineens twee kinderen bij voor mijn gevoel. Terwijl ik nooit een groot gezin heb gewild. Zijn kinderen hebben andere regels thuis gekregen. Probeer dat nog maar eens te veranderen als ze 16 en 20 jaar zijn. Ik voelde me steeds vaker een huismoeder, terwijl hier nooit voor gekozen heb. Ik werk 32 uur in de week. Al mijn vrije tijd zie ik opgaan aan het draaien van wasjes en het opruimen van het huis.” Ook de intimiteit tussen Chris en Amanda lijdt onder de situatie. “We kunnen maar weinig quality time voor elkaar vrijmaken, dat heeft z’n weerslag op onze relatie. Daarbij kon er zomaar op elk gewenst moment van de dag een zoon voor de deur staan: even in lingerie op de bank was er dus ook niet meer bij.”

Ultimatum

Niet lang geleden barstte de bom tijdens een woordenwisseling tussen Chris en Amanda. “Waren we maar nooit zo snel gaan samenwonen, riepen we tegen elkaar. Dat was heftig, maar het was van allebei de kanten wel de waarheid.” Na die uitbarsting heeft het stel afspraken gemaakt. “We staan nu voor een ultimatum: het moet nú werken, anders gaan we ieder apart verder. Chris heeft inmiddels zijn jongens verteld dat ik meer rust nodig heb, dat scheelt al veel. Ze zijn minder bij ons over de vloer. Toch moet er nog veel gebeuren, ik wil er samen met hem uitkomen. We hebben ook al zoveel geïnvesteerd en de liefde is er ook nog steeds. Het grote gezin moet ik er voor lief bij nemen. Ik hou zielsveel van hem, maar houden van is niet altijd genoeg: het hele plaatje moet kloppen. We zullen zien hoe het loopt, ik durf niet te ver in de toekomst te kijken.”

Lees ook: Eens een cheater altijd een cheater? Een relatie-expert legt uit

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Wil jij ook je verhaal kwijt aan Ze.nl? Mail naar redactie[at]ze.nl.