Dit is hoe je partner meer verlof kan krijgen

Mama door Commerciële Redactie Ze.nl

Ben je in verwachting? Dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Leuk, maar vooral ook spannend. Er zijn zoveel zaken die je moet regelen. Verlof voor je partner is daar eentje van. Wist je al dat er volgend jaar heel wat gaat veranderen rondom het partnerverlof? We praten je bij.

Van twee naar vijf

Als je al kinderen hebt, weet je hoe spannend het is als je partner weer aan het werk gaat en jij - in het begin wel met kraamhulp - alleen wordt gelaten met het kleine grut. Bovendien is het zonde voor je partner als hij de eerste weken van zijn eigen kind niet volledig meemaakt. Gelukkig komt daar heel snel verandering in. 

Aanvullend partnerverlof

Waar een partner nu twee dagen verlof krijgt nadat zijn kindje is geboren, wordt dat in 2019 vijf dagen. Drie. Extra. Dagen! En vanaf juli 2020 wordt het verlof zelfs verhoogd! Vanaf dan kunnen partners in de eerste zes maanden na de geboorte van hun kind tot vijf weken extra vrij nemen. Ze ontvangen dan via het UWV een uitkering van 70% van hun laatstverdiende loon. Niet verkeerd, hè?

Wist jij dit? Veel mannen in ieder geval niet. Pampers deed onderzoek naar de kennis van vaders (to be) over het partnerverlof. Maar liefst 57% van hen wist niet dat ze vanaf half 2020 de kans krijgen om vijf weken vrij te nemen nadat hun kindje geboren is. Veertig procent staat overigens wel te popelen om er gebruik van te maken.

Arie Boomsma, ambassadeur van Pampers Nederland en vader van twee kids, vindt het mooi dat vaders de kans willen aangrijpen om verlengd partnerverlof te krijgen: "Toen mijn kinderen werden geboren heb ik ervoor gekozen om in de eerste paar weken veel tijd met hen en Romy door te brengen. Dat was geweldig, maar ik besefte ook dat niet alle vaders deze keuze hadden. Dankzij de uitbreiding van het partnerverlof krijgen meer vaders de mogelijkheid om deze keuze te maken. Het is belangrijk dat iedereen die kinderen verwacht weet wat er voor hen mogelijk is. Daarom roep ik vaders op hun hart te laten spreken en te delen wat zij met het partnerverlof gaan doen. Zo kunnen we samen nog meer vaders inspireren!"

Persoonlijke keuze

Hoe je als gezin gebruikt maakt van het vadersschapsverlof is persoonlijk. "Geen familie is hetzelfde, er bestaat dus ook geen ‘goede’ keuze", aldus Caroline Hoefsloot, Brand Manager Pampers Benelux. "Het belangrijkste is dat deze keuze in vrijheid en op basis van de juiste informatie wordt gemaakt. We zien dat er nog veel mensen zijn die niet weten wat er voor hen in de toekomst allemaal mogelijk is. Daarom roepen wij vaders op om hun hart te laten spreken en te delen wat zij met het vernieuwde partnerverlof gaan doen, zodat meer mensen zich bewust worden van de mogelijkheden.”

Meer tijd voor elkaar

Weten jij en je partner al wat jullie met het nieuwe verlof gaan doen? Kun je nagaan wat je samen met al die extra vrije tijd kunt doen. De vader kan hierdoor zijn zoontje of dochtertje veel vaker zien, vakers helpen met voeden, de luiers verschonen (hè hè), een steentje bijdragen in het huishouden en kan er 's nachts ook eens uit als hij niet vroeg op moet. Alleen maar voordelen met dat verlengde vaderschapsverlof, dus. 

Invloed op carrière

Of toch niet? Helaas zit er toch een kink in de kabel, want ondanks alle voordelen zijn er nog steeds vaders die erover twijfelen om extra verlof op te nemen: 17% daarvan denkt dat het aanvullende partnerverlof een negatieve invloed zal hebben op hun carrière. Pampers ziet het ons hun missie om vaders om te laten weten dat het hun eigen keuze is. We kunnen allemaal een steentje bijdragen hierin. Gebruik de hashtag #VraagHetAanPapa en spread the word!