Die ene vriendin die nooit een rondje haalt: zo pak je het aan

Vrije tijd door Roos

Je staat in de kroeg en je glas is leeg. Zelf heb je net een rondje gehaald, dus je wacht tot iemand anders nu eens naar de bar loopt. Toch is er altijd die ene vriendin die nooit een rondje haalt. Argh! Niet alleen is het bloedje irritant dat je telkens zelf naar de bar moet lopen als je droog staat, maar ook voel je het de volgende dag flink in je portemonnee. Luister, zo zijn we niet getrouwd en dit is wat je eraan kunt doen. 

1. Stel het vriendelijk voor

Afhankelijk van hoe makkelijk jullie met elkaar zijn, kun je natuurlijk naar haar schreeuwen: “Hey, bier halen!” Maar je kunt het natuurlijk ook een tikkie rustiger zeggen: “Hey, ik heb net een rondje gehaald, wil jij nu iets halen?” Je bent immers vrienden, dus daar mag je best direct in zijn. 

2. Vraag of er iets aan de hand is

Merk je dat je vriendin moeilijk loopt te doen en niet gewoon een drankje voor jou haalt? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Zeg tegen haar dat het je opvalt dat ze wel drankjes van anderen aanneemt, maar zelf niets voor jullie haalt. Zit ze misschien krap bij kas? Dat kun jij als goede vriendin natuurlijk best begrijpen. Met een knipoog zeg je: “Wat vervelend! Weet je wat? Deze krijg je van mij. Haal jij de volgende keer weer een rondje.” En daar hou je haar aan.

3. Vraag het achteraf

Je wordt de volgende ochtend wakker met een enorme kater, die alleen maar aanzwelt op het moment dat je je bankrekening checkt. Wow, heb je echt zo veel uitgegeven? In de groepsapp vraag je of jouw vriendinnen ook zoveel kwijt waren. Terwijl je natuurlijk allang weet welke vriendin geen enkel rondje heeft gegeven. Vraag of ze het goed vinden om het een beetje recht te trekken. Jij hebt ook geen geldboom. Je stuurt er een tikkie uit, even goede vrienden. 

4. Zwaarder geschut: het gesprek

Werken alle bovenstaande manieren niet om je vriendin d’r portemonnee te laten trekken? Ga dan eens het gesprek aan. Bij voorkeur in nuchtere toestand en niet als je ongeduldig met je lege glas staat te wachten tot ze zich eindelijk eens naar de bar begeeft. Vertel haar dat je het storend vindt dat jij altijd een drankje voor haar haalt, maar dat zij nooit iets terug doet. Grote kans dat ze haar excuses aanbiedt en haar leven zal beteren. Eerlijkheid duurt immers het langst!

Lees ook: 3 x Vreselijke bridezilla-verhalen waar onze nekharen van overeind springen