Sad but true: Dit is waarom een goede relatie en stomend seksleven niet samen gaan

Liefde door Roos

Voor veel mensen betekent een goede relatie veiligheid en zekerheid. Helaas betekent dat ook dat de man die je eerst nog alle hoeken van de kamer liet zien, nu liever nog een aflevering van The Sinner kijkt (en jij stiekem ook). Die rust en zekerheid is heerlijk, maar je seksleven wordt er niet bepaald beter op. En dat terwijl we dat wel allebei willen: een veilige knuffelbeer en seksgod in één. En dat valt niet mee...

Lees ook: Geen zin in seks? 10 dingen die minstens zo intiem zijn - VRIJ-dag

De ultieme paradox

Het lastige is dat mensen sterk behoefte hebben aan geborgenheid, maar tegelijkertijd ook aan avontuur en spanning. We willen stomende seks, maar ook stabiliteit. Dat iemand je de hoeken van de kamer laat zien, maar ook een schouder om op uit te huilen. En ergens is het zo bepaald dat de ideale relatie dat allebei zou moeten hebben. 

Maar eerlijk is eerlijk: is het niet een beetje paradoxaal dat we in één persoon zowel geiligheid als rust en zekerheid zoeken? Spanning komt namelijk voort uit mysterie, uit een zeker vorm van onvoorspelbaarheid. Het is dus niet zo gek dat die spanning ver te zoeken is zodra je je partner door en door kent. En het vervelende is dat we al snel denken dat er iets mis is met onze relatie zodra de seks eerder routine wordt dan een geilig avontuur. Terwijl het eigenlijk dus gewoon onvermijdelijk is.

Bye bye passie

Ook psychotherapeut Esther Perel beaamt dit in haar boek Erotische Intelligentie: "Ik heb als therapeut ervaren dat een groeiende emotionele intimiteit vaak samengaat met een verminderd seksueel verlangen. Het is inderdaad een onbegrijpelijke omgekeerde correlatie: het verdwijnen van passie blijkt een onbewust gevolg te zijn van het scheppen van intimiteit.”

Daarbij vinden we ook nog eens dat seks in een goede relatie altijd betekenisvol moet zijn en een uiting van eeuwige liefde. Well, wake up, vindt ook Esther: “Om (getrouwde) seks ‘betekenisvol’ te laten zijn, moet er altijd een uiting van liefde zijn – het liefst een levenslange, eeuwige liefde – elke keer weer als we met elkaar naar bed gaan. Dat moet een ongelooflijke druk geven! Het sluit uit dat seks gestimuleerd wordt door een reeks van andere emoties en gevoelens: speelse seks, even een vluggertje en pikante seks. Het sluit feitelijk bijna alle momenten uit waarop je seks kunt hebben. Wie heeft immers zin in ‘levenslange, eeuwige seks’ op regelmatige basis, bij voorkeur om elf uur ’s avonds?” Tja, daar zeg je wat...

Sexy relatie

Goed, dus we willen een veilige knuffelbeer en seksgod in één. Samen oud worden, maar wel op een onwijs sexy manier. Uit bovenstaande tekst lijkt dat dus eigenlijk een onmogelijke opgave. Toch is er (thank god!) licht aan het einde van de tunnel, als we Esther mogen geloven. Volgens haar is er geen eenduidig antwoord hoe je zowel rust als spanning in je relatie kunt houden, want het zit 'm juist in die zoektocht daar naartoe. Erotiek gaat namelijk om meer dan seks alleen. Het gaat om spanning, spelen, tijd voor elkaar vrij maken, seks durven plannen en bovenal: niets verplichten. 

Neem de tijd

In een goede relatie heb je allebei de intentie om samen oud te worden. Je hebt dus nog jaren de tijd om samen te experimenteren en je band te verdiepen. De beste manier om zowel spanning als zekerheid in je relatie te houden is om er simpelweg hard voor te werken. Leer je partner kennen, maar wees altijd nieuwsgierig naar diens intrinsieke drijfveren. Je relatie verandert continue en jullie veranderen mee. Of zoals Esther het zo mooi omschrijft: “Het is een verhaal dat je samen schrijft, een met veel hoofdstukken, en geen van beide partners weet hoe het afloopt”. Nou, als dat niet spannend is...

Wil je meer weten over een sexy relatie? Esther bespreekt haar theorie in deze Ted Talk hieronder, over ‘Het geheim van verlangen in een langetermijnrelatie’.

 

 Lees ook: 8 momenten waarop je je eigen relatie saboteert

Beeld: Unsplash, Bron: Bedrock