Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Kerstmarkten 2018: dit zijn de 11 leukste van dit jaar!

Warme chocolademelk met slagroom, een gluhweintje toe en gezellig struinen tussen de met kerstverlichting versierde kraampjes: het is weer de tijd van kerstmarkten! 2018 loopt bijna op z’n eind, dus zijn we nu al aan het plannen hoe we de laatste weken gaan doorbrengen. En je hoeft echt niet perse naar Duitsland voor kerstmarkten, 2018 biedt ook in Nederland weer genoeg opties.

Kerstmarkten 2018
Kerstmarkten 2018

Kerstmarkten 2018 tip 1: Country & Christmas Fair
Utrecht, 20-11 t/m 25-11

Bij de Country & Christmas Fair waan je je echt in een sprookje! Al sinds 21 jaar is dit een van de mooiste en meest uitgebreide kerstmarkten. 2018 doet daar vast niet voor onder! Deze grootste kerstmarkt van de Benelux, dat op zo’n 15 minuutjes rijden van Utrecht ligt, wordt in en rondom Kasteel de Haar gehouden, wat echt een prachtige locatie is. Verwacht veel moois: wat dacht je van een Moulin Rouge stand? Of een magische watershow? Voor kinderen wordt er een leuke speurtocht georganiseerd.

Kerstmarkten 2018
Kerstmarkten 2018: Kasteel De Haar in de winter

Kerstmarkten 2018 tip 2: Gouda bij Kaarslicht
Gouda, 14-12

Gouda, de stad van kaas en stroopwafels, transformeert in december in een prachtige plek om een kijkje te nemen. Het duurt weliswaar maar een dagje, maar het is wel een dag vol muziek, theater, cultuur en entertainment. En dat niet alleen: de historische binnenstad is prachtig versierd en overal is iets te doen. Heel bijzonder is dat de stad niet verlicht is met gewone kerstverlichting, maar - je raadt het al - met kaarslicht. Het hoogtepunt van de dag vindt tussen zeven en acht uur ’s avonds plaats op de Markt bij het alleen door kaarsen verlichte, Middeleeuws stadhuis. Hier zal de burgemeester het kerstverhaal voorlezen en worden er kerstliedjes gezongen. Verder worden er door de hele binnenstad concerten gegeven en kun je overal lekker eten en drinken. Wat een feest!

Kerstmarkten 2018 tip 3: Efteling Oud & Nieuw
Kaatsheuvel, 31-12 t/m 1-1

Op naar Kaatsheuvel! Oke, misschien spelen we hier een beetje vals, dit is namelijk niet écht een van de kerstmarkten. 2018 uitluiden en 2019 inluiden doe je echter op een wel heel speciale manier in de Efteling! Op oudejaarsdag zijn de attracties van de Efteling geopend tot 01:00 uur ’s nachts en naast entertainment kun je ook genieten van spetterend vuurwerk. Tickets kun je van tevoren al kopen en kosten 40 euro per stuk. Minstens zo leuk als alle andere kerstmarkten, 2018 is perfect om af te sluiten in de Efteling.

Kerstmarkten 2018 tip 4: Kerstmarkt in het Maaskantje
Sint-michielgestel, 15-12

Kerst vieren JONGE! Op deze kerstmarkt in Sint-michielsgestel is van alles te vinden, van nieuwe kerstspullen tot zelfgemaakt kerststukjes. De straat is mooi versierd met vuurkorven en veel kraampjes. Brabanders weten wel wat gezelligheid is, dus bereid je voor op een heerlijk gezellig dag. 

Kerstmarkten 2018 tip 5: Dordrecht
Dordrecht, 14-12 t/m 16-12

Tijdens het tweede weekend van december wordt de historische binnenstad van Dordrecht omgetoverd tot de ultieme plek waar je wilt zijn met kerst. De markt heeft echt honderden kraampjes en ook veel podia waar je de kerstsfeer kunt proeven. 

Kerstmarkten 2018
Kerstmarkten 2018: Dordrecht

Kerstmarkten 2018 tip 6: Haarlem
Haarlem, 8-12 t/m 9-12

In Haarlem worden ruim 350 kramen opgetuigd om de Noord-Hollandse stad te voorzien van één van de grootste kerstmarkten. 2018 zal volledig in het teken staan van gezelligheid. Op zaterdag wordt De Beste Zaterdagmarkt van Nederland georganiseerd op de Grote Markt en staan er allerlei kerstkramen op en rondom het plein. Door de straten zullen kersthits te horen zijn en door de stad loop een Dickensorkest. Op het Boereplein achter de Jodenkerk vindt op beide dagen een Winter Bierfestival plaats: perfect om manlief over te halen om mee te gaan! Vanuit speciale chaletjes zullen er verschillende bieren worden getapt. 

Kerstmarkten 2018 tip 7: Amsterdam Light Festival
Amsterdam, 29-11 t/m 20-1

Weer niet helemaal een kerstmarkt, maar Amsterdam Light Festival is zó magisch dat we je deze niet willen onthouden. Grachten in Amsterdam zijn namelijk rijkelijk versierd met lichtjes en dat geeft tijdens de kerstdagen toch wel een heel bijzondere sfeer. En dat niet alleen, je kunt deze sfeer nog beter proeven door een Amsterdam Light Cruise te doen. Stap in de luxe, verwarmde boot en ontdek de indrukwekkende kunstwerken tijdens een rondvaart. Er staat een warm drankje én een stukje kerststol voor je klaar. Tickets zijn tijdelijk in prijs verlaagd en verkrijgbaar vanaf € 17,99. Deze boottocht duurt ongeveer 75 minuutjes.

Kerstmarkten 2018
Kerstmarkten 2018: een heerlijke gluhwein mag niet ontbreken!

Kerstmarkten 2018 tip 8: Kerstmarkt Valkenburg
Valkenburg (LI), 16-11 t/m 30-12

Eén van de meest bijzondere kerstmarkt Nederland kent is de kerstmarkt Valkenburg. Hiervoor ga je namelijk ondergronds in de Fluweelengrot. Het is het grootste indoor kerstevenement van het land en dat is ook niet zo gek: jaarlijks komen er maar liefst 125.000 bezoekers! Ook in de Gemeentegrot vindt een grote markt plaats, vergelijkbaar met die in de Fluweelengrot. Deze stopt echter een week eerder! Leuk weetje: Valkenburg is European City of Christmas 2018.

Kerstmarkten 2018 tip 9: Kerstmarkt Aken (DE)
Aken, 24-11 t/m 23-12

Oke, hiermee spelen we weer een beetje vals want kerstmarkt Aken ligt immers niet binnen onze eigen landsgrenzen. Maar, wel nét daarbuiten en deze markt is ook nog eens zo leuk, groot en gezellig dat we 'm toch mee wilden nemen in onze lijst. Een hele maand lang rondom kerst veranderen de pleinen en steegjes in de omgeving van het Akense stadhuis in een sfeervol paradijs van schitterende lichtjes en prachtige kleuren en feestelijke muziek. 

Kerstmarkten 2018: Aken
Kerstmarkten 2018: Aken

Kerstmarkten 2018 tip 10: Kerstmarkt Maastricht
Maastricht, 1-12 t/m 31-12

Kerstmarkt Maastricht is een maand lang een goede keuze om heen te gaan. Je kunt er bijvoorbeeld schaatsen op 900m2 schaatsbaan en op het historische Vrijthof waan je jezelf helemaal in kerstsferen! Er is een reuzenrad, een winterglijbaan, een poffertjeskraam (yeees) en talloze mogelijkheden om leuke kerstdingetjes te shoppen. 

Kerstmarkten 2018 tip 11: Knus Utrecht
Utrecht, 14-12 t/m 16-12

Knus Utrecht is niet alleen een markt, maar ook een huiskamer en festival in één. Dat klinkt al leuk, toch? In 2017 was het al een van de drukst bezochte kerstmarkten. 2018 belooft ook zeker weer gezellig te worden! Door de gehele binnenstad zijn er vijf markten verspreid: het zijn de bekende Utrechtse markten, maar dan in een winterse uitvoering. Zo is er de Streekmarkt, de Twijnstraatmarkt, de Swan Market, de Zelfgemaakte Markt en Fonteyn. Verder wordt er op diverse plekken muziek, theater en literatuur verzorgd. Er is dus genoeg te doen!

Niet zo'n zin in kerstmarkten? 2018 heeft nog genoeg andere opties voor jou en je date in petto:

De meest romantische datetips voor december
Kerstmarkten 2018: De leukste dagjes uit in de kerstvakantie met je moeder