Intocht Sinterklaas 2018: alles wat je wil weten

Vrije tijd door Ze.nl

Zie ginds komt de stoomboot... Onze goedheiligman is bijna weer in het land. We hebben al weken voorpret met kruidnootjes en chocoladeletters, maar zodra Sinterklaas met zijn stoombootje aankomt kan de feestvreugde echt beginnen. Dat betekent: heel veel cadeautjes en heel veel gezelligheid. Kom hier alles te weten over de intocht Sinterklaas 2018. 

Waar en wanneer is de intocht Sinterklaas 2018?

Wil je de aankomst van de Sint live volgen? Zet zaterdag 17 november 2018 maar in je agenda, want dan is de intocht Sinterklaas 2018. De uitverkoren plek is Zaandijk in de gemeente Zaanstad. De intocht zal plaatsvinden rondom de idyllische en historische Zaansche Schans, dat zal dus mooie beelden opleveren. Vorig jaar kwam de Sint aan in Dokkum, een stad in Friesland. 

Ophef over intocht Sinterklaas 2018

Voorgaande jaren waren er Zwarte Piet-demonstratie tijdens de intocht Sinterklaas. 2018 zal het helaas niet anders worden. De gemeente Zaanstad heeft strenge regels opgelegd aan de demonstranten, zodat de intocht Sinterklaas 2018 soepel zal verlopen. Er komen toegangspoorten waar jassen en tassen worden gecontroleerd. Demonstranten moeten zich 72 uur van tevoren melden en in hun eigen vlak blijven. "Agressie, discriminatie, 'intimiderende groepskenmerkende kleding' en glaswerk zijn verboden", aldus de gemeente.

Roetveegpieten tijdens intocht Sinterklaas 2018

Sinds de Zwarte Piet-discussie is opgelaaid, is iedereen elke jaar weer nieuwsgierig: hoe zien de pieten er tijdens de intocht van Sinterklaas uit? De NTR heeft bekend gemaakt dat Sinterklaas alleen roetveegpieten zal meenemen op de boot. Vorig jaar was het een mengelmoesje van Zwarte pieten, roetveegpieten en pieten zonder schmink.

Intocht Sinterklaas 2018 live volgen op televisie

Kun je er niet bij zijn? Gelukkig zendt de NTR vanaf 12.00 op NPO3 de intocht Sinterklaas 2018 live uit. En natuurlijk is Dieuwertje Blok weer van de partij. Zij verzorgde voorgaande jaren de presentatie van intocht Sinterklaas. 2018 zal zij dit weer doen.

Op maandag 12 november begint Het Sinterklaasjournaal weer. De Sint is vanaf 17 november tot en met pakjesavond iedere dag om 18.00 te zien op NPO3.

Zo zag de Sinterklaasintocht er vorig jaar uit:

Lees ook: Originele Sinterklaas surprise: 17 leuke en grappige ideeën