Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Verzamelwoede: Marleen is gek op kettingen

Noem het een tic, een verslaving of misschien zelfs een obsessie: you can’t stop love. Of je nu een uitpuilende sieradenkist hebt of honderd verschillende nagellakjes, je houdt van je verzameling. OnZe Marleen heeft dat met kettingen…
 
Een dag geen statementketting om haar hals, is een dag niet geleefd. The bigger, the better luidt het credo als het gaat om de verzameling van onze eigen Marleen. “Een tijdje geleden was het op zijn ergst. Ik bezat ongeveer de halve Primark-collectie aan kettingen en kon serieus wel een kwartier staan twijfelen welk pareltje het beste bij mijn outfit zou passen.”
 

"Ik kon niet kiezen"
Hoe het allemaal begonnen is? “Ik heb altijd wel meer met kettingen gehad, dan met andere sieraden. Armbanden vind ik onhandig als ik de hele dag artikelen aan het tikken ben, ringen raak ik altijd kwijt - plus ik heb niet de slankste en sierlijkste vingers van het land – en oorbellen kan ik niet dragen, omdat mijn gaatje ooit is uitgescheurd. Dus ja, dan kom je al gauw uit bij kettingen.” Toen Marleen weer eens op haar zoveelste Primark-jacht was, begon haar verslaving. “Ik weet het nog goed. Voor het eerst kocht ik meer kettingen dan kleding. Zes stuks lagen er in mijn mandje. Maar ja, voor die prijs nam ik ze allemaal mee. Ik kon gewoon niet kiezen. Zo is mijn verzameling gegroeid. Daarna was geen enkele winkel meer veilig. Had H&M uitverkoop? Hop, eerst kijken welke kettingen er afgeprijsd waren. De markten in Amsterdam? Voor een paar euro kon ik de hele kraam leegkopen.”
 

Een kettingenmake-over
Niet alleen in de winkels gaat Marleen los, ook aan haar eigen keukentafel fabriceert ze eigenhandig de ene na de andere ketting. “Ik was er vroeger niet bepaald goed in, in vriendschapsarmbandjes maken enzo, maar met kettingen ben ik beter. Ik maak ze niet helemaal zelf, maar pimp oude en versleten kettingen op. Nagellakje erover, nieuwe kralen eraan en ze zijn weer zo goed als nieuw. Of als blijkt dat ik toch een miskoop heb begaan en de ketting niet meer terug kan, kijk ik ook altijd of ik er nog iets van kan maken. Voor ideeën speur ik altijd op mijn favoriete DIY-blogs zoals A Pair And A Spare of I Spy DIY. Ooit wil ik zo goed worden als deze bloggers. Zij maken kettingen en sieraden, die je zo op de catwalk zou kunnen zien. Geen spoortje lijm of onafgemaakte randjes te zien. Dat vind ik zo knap!"

Maar niet alle kettingen geeft Marleen een make-over. "Als een ketting op en versleten is, dan gooi ik hem zonder enige moeite weg. Voor die paar euro kun je ook niet verwachten dat ‘ie een leven lang meegaat. Dat is ook waarom mijn verzameling sinds een paar maanden flink is uitgedund. Al die kettingen die ik allemaal ineens kocht, gingen ook allemaal tegelijk stuk. Nu heb ik een bescheiden collectie van vijfentwintig stuks waar ik uit kan kiezen, maar ik heb een moment gekend waarop ik er vijfendertig of zelfs meer had. Ik kon bijna mijn eigen sieradenwinkel beginnen. Al was dat niet altijd een pretje. Het is natuurlijk een first world problem, maar als je te veel keus hebt dan is de ketting die je kiest nooit goed genoeg, want ja, misschien dat die andere er toch beter stond?”
 

Twee handmade kettingen

Vleesgeworden ekster
“Sinds de grote opruiming in mijn sieradenkist (of zeg maar gerust kisten) is mijn smaak ook wat meer veranderd. Ik betrap me er steeds vaker op dat het allemaal niet meer zo groot hoeft. Minimalistische kettinkjes met geometrische vormen en juist heel simpel vind ik nu veel mooier. Hoewel ik de statementkettingen die ik nog over heb echt niet weg kan doen, ondanks dat ik ze steeds minder draag, heb ik nu juist meer een voorkeur voor klein, maar fijn. Inmiddels heb ik al drie dunnere kettingen en ik voel dat ik een nieuwe verslaving aan het creëren ben. Ik ben een vleesgeworden ekster. Als het glimt en blinkt, wil ik het hebben.”
 
“Mijn lievelingsstatementketting is mijn schakelketting. Die heb ik van mijn moeder geërfd kort nadat ze overleed. Hij is van Esprit en ze kreeg hem ooit als verjaardagscadeau van mijn vader. Ze droeg ‘m altijd naar speciale gelegenheden, zoals mijn diploma-uitreiking van de middelbare school of een chic etentje. Een gewoonte die ik heb overgenomen, want als er iets speciaals te vieren valt, dan hoort er eigenlijk gewoon een mooie statementketting bij. De ketting van mijn moeder is tijdloos en zo mooi, ik ben er dol op. Altijd als ik ‘m draag, draag ik automatisch een stukje van haar bij me. Dat vind ik een troostende gedachte.”

 
Blind van liefde
Mijn ultieme statementketting? “Die hangt bij Zara op me te wachten. Ondanks dat ik van elke statementketting natuurlijk evenveel houd, hebben ze daar pas de echte juweeltjes hangen. Alleen tja, die prijzen daar. Ik wil wachten tot ik echt een exemplaar zie waarvan ik zo blind word van liefde, dat de prijs me niet meer uitmaakt. Tot die tijd hoop ik wat vaker de mooiste statementkettingen zelf te maken en er ook beter in word. Doordat ik zo druk ben, schiet het er helaas te vaak bij in. Maar wie weet, ik krijg in ieder geval nu gelijk de kriebels om mijn kast weer eens uit te pluizen of een sieradenwinkel binnen te stormen en weer te gaan knutselen."

Lees ook de vorige edities van Verzamelwoede!

Heb jij ook last van verzamelwoede? Spaar je roze kaarsen of heb je een pumpverslaving? Hoe gek of heel gewoon je verzameling ook is, stuur jouw verhaal o.v.v. Verzamelwoede dan naar redactie@ze.nl en wie weet verschijnt jouw verhaal in deze rubriek!