Waarom sommige mensen clowns doodeng vinden

Psyche & spiritualiteit door Laura

Een knalrode neus, grote doordringende ogen en een eeuwige glimlach... Lopen de rillingen al over je rug? Dan heb je waarschijnlijk coulrofobie: een angst voor clowns. Waarom doet de één het in zijn broek bij het zien van een clown, terwijl de ander zonder paniekaanval naar IT kan kijken?

Lees ook: De beste horrorfilms- en series op Netflix

Jeugdtrauma's

Alleen al een glimp van een clown kan iemand met een clownfobie doodsangst aanjagen. Hoe dat voelt? Een beetje alsof je hoofd kortsluiting maakt. Je hart gaat tekeer, het zweet breekt je uit en je krijgt het gevoel dat je wil vluchten. De angst komt vaak uit de kindertijd. Als je clowns met iets negatiefs associeert, kan het leiden tot coulrofobie. "Bijvoorbeeld als je als kind een keer heel erg bent geschrokken door een onverwacht grapje van een clown", legt sociaal-psycholoog Jerre Maas uit. "Clowns maken vaak gebruik van schrikeffecten, zoals een bloemetje waar plotseling water uit spuit.”

via GIPHY

Enge films

Ook wanneer je als kind beelden van enge clowns hebt gezien, kan het (onbewust) littekens hebben achtergelaten. Denk aan de klassiek horrorfilm IT met clown Pennywise. De terugkerende hype van levensechte horrorclowns van enkele jaren geleden helpt op zijn zachts gezegd ook niet mee.

via GIPHY

Onvoorspelbaar

De vermomming van een clown speelt ook een rol. "Door de schmink zijn de gezichtsuitdrukkingen van de persoon erachter moeilijk te lezen. Dat maakt een clown onvoorspelbaar en moeilijk in te schatten. Achter de lach op zijn gezicht kan een gemene grijns zitten, maar je ziet het niet goed. Dat vinden sommige mensen eng", verklaart Jerre.

via GIPHY

Oplossing tegen clownsangst

Wat is de beste manier om van je coulrofobie af te komen? Je voelt de bui misschien al hangen. "Exposure, blootstelling, is de beste therapie", zegt de psycholoog. Als dat een brug te ver is, kun je ook een heel eind komen met gesprekstherapie. Maar die confrontatie met Pennywise moet en zal er ooit komen...