Seks & relaties / Relaties
Relaties

Dit zijn de grootste trouwtrends voor 2019

Of je het nu klein (en fijn) houdt met je liefste familie en naasten of groots met 300 gasten en drie dagen feest in Frankrijk... anno 2019 mag trouwen geheel op je eigen manier. Maak je je klaar voor je Grote Dag en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn de trouwtrends voor 2019.

trouwtrends voor 2019

Lees ook: Dit zijn de populairste plekken om te trouwen in het buitenland

Location, location

Een klassieke feestzaal is uit, een oude schuur is in. “Het komt steeds minder voor dat mensen trouwen in een klassieke feestzaal”, zegt weddingplanner Sanya Heylen. “Het mag eens wat meer en iets anders zijn.” Vorig jaar waren boho-vibes helemaal hot en was een tent bijvoorbeeld een geliefde setting. De trouwtrends voor 2019 voorspellen dat een industriële locatie booming is.“Tegenwoordig gaan stellen opnieuw op zoek naar een zaal, maar eentje die niet té perfect en afgeborsteld is.”

trouwtrends voor 2019

Eten en drinken

Met zijn allen aan één lange tafel met naamkaartjes? We houden er niet meer van. Eén van de grootste trouwtrends voor 2019 is dat het diner informeler is. Foodsharing, geen vaste zitplekken of eten voorbereiden op echt vuur. Ook duurzaamheid wordt belangrijker. “Hoe meer lokaal eten en restjes gebruikt worden, hoe beter", vertelt Natalie Schrauwen van cateraar LesOdettes.

Decoratie

De laatste jaren zien we meer groen en natuur in bruiloften terugkomen. Niet alles is wit, smetloos en netjes. "Op het gebied van decoratie geven mensen de voorkeur aan zachte elementen zoals koper, groen en wildboeketten. Zeker lange tafels met groene aankleding zijn een schot in de roos", aldus Sanya. In 2019 wordt 'groen' wel stoerder. "Je ziet steeds minder bloemen en meer opvallende planten zoals cactussen en vetplanten."

trouwtrends voor 2019

Trouwkleding

De klassieke boothals-trouwjurk van Meghan Markle staat opvallend genoeg niet in het rijtje trouwtrends voor 2019. “Wat we wel vaak zien, zijn cropped topjes in combinatie met een rok of een jurk afgewerkt met een moderne variant van kant”, zegt Claire Boselie van de bruidswinkel Jardin d’Amour. “Daarnaast vinden bruiden comfort steeds belangrijker. Zo zijn schoenen vaak verkrijgbaar in verschillende hakhoogtes of worden trouwjumpsuits ook steeds populairder.”

Fotografie

“Het is hip om foto’s te maken in een natuurlijke, simpele en industriële omgeving”, legt Laurein Horemans van Studio LRN uit. “Daarnaast wordt het gouden uurtje des te belangrijker. Dat zonlicht levert een speciale magische gloed op als je foto’s maakt."

trouwtrends voor 2019

Make-up en haar

Op het gebied van make-up en haar is het Meghan Markle-effect wel te merken. Het credo luidt: hoe natuurlijker, hoe beter. “Ze willen er uitzien als de mooiste versie van zichzelf, maar met zo weinig mogelijk make-up. Vaak vertaalt zich dat in een zacht accent op de ogen”, zegt ook make-upartiest Tanya Lizina. “Al krijg ik de laatste tijd ook steeds meer de vraag om toch een kleurrijk accent op de lippen te zetten. Het zou me dus niet verbazen als we binnenkort veel bruiden met felle, rode lipstick zien.” Ook nonchalante kapsels vallen nog steeds in de smaak. 

Sfeer

In 2019 moet een bruiloft vooral uniek zijn. Daarom worden trouwfeesten ook steeds persoonlijker. Stellen vinden een gezellige dag belangrijker dan dat alles tot in de puntjes verzorgd is. "In plaats van katerwater of wat muntjes, geven koppels een bijzonder cadeautje aan hun gasten, zoals hun favoriete cocktailmix of een gepersonaliseerde fietsbel.” Ook het home made aspect wordt nog groter. Om geld te besparen en om uniek te zijn. 

trouwtrends voor 2019

Lees ook: Checklist bruiloft: de ultieme voorbereiding voor als je gaat trouwen

Bron: HLN