Nicci is geboren met twee vagina’s: ‘Ik voelde me een freak’

Relaties door Laura

Een vrouw die geboren was met niet één, maar twee vagina’s, vertelt openhartig hoe is het om te leven met deze unieke aandoening. Van pijnlijke seks tot maandenlange menstruatie. "Soms moest ik noodgedwongen luiers voor volwassenen dragen omdat tampons en maandverband niet genoeg waren."

Freak of nature

Nicci ontdekte voor het eerst dat ze anders was toen ze 17 jaar was. “Ik wist dat er iets fout was toen ik een tiener was. Tijdens mijn menstruatie bloedde ik veel meer dan zou moeten. De pijn was zo ondragelijk dat ik kon eigenlijk niet functioneren. Ik ging naar mijn huisarts en die vertelde me dat ik twee vagina’s, twee baarmoederhalzen en twee baarmoeders had. Ik voelde me een freak of nature.”

Zes maanden ongesteld

“Mijn menstruatie duurde 7 tot wel 28 dagen. Een keer was het zo erg dat ik zes maanden achter elkaar bloedde met soms een dagje of twee rust. Soms moest ik noodgedwongen luiers voor volwassenen dragen omdat tampons en maandverband niet genoeg was.” Medische ingrepen of hormoonbehandelingen hadden geen effect.

Miskramen

Een heftige menstruatie is slechts één van de problemen die het leven met twee vagina’s meebrengt. Nicci heeft als gevolg van haar ingewikkelde anatomie ook drie miskramen gehad. Ook mentaal is het zwaar geweest voor haar. “De aandoening heeft zeer grote invloed gehad op mijn leven. Vooral op relaties met mijn vrienden en vriendjes. Voor sommige mannen was ik een trofee. Het was stoer dat ze konden zeggen dat ze met een vrouw met twee vagina’s naar bed waren gegaan.”

“Ik heb veel donkere momenten gekend. Na mijn laatste miskraam, bloedde ik zes maanden lang. Je bent op. Je wil gewoon klaar zijn. Je hebt momenten dat je niet wil leven, maar je weet dat je moet. Dus, sterk blijven is alles wat ik kon doen. Ik zette een grote glimlach op en deed wat ik moest doen om de dag door te komen.”

Onder het mes

Het leven met twee vagina’s werd zo belemmerd voor Nicci dat ze de moeilijke beslissing nam om een dubbele hysterectomie te doen: een chirurgische verwijdering van haar twee baarmoeders en baarmoederhalzen. Wat betekent dat ze nu geen kinderen meer kan krijgen. Zij en haar man Andy hebben nog steeds een kinderwens en hopen om een kind te kunnen adopteren.

Lichtpuntje

De dubbele hysterectomie heeft ook een voordeel gehad voor het stel. “Seks is nu een miljoen keer beter. Het voelt aangenaam. Ik heb helemaal geen pijn meer. Mijn man en ik proberen nog steeds mijn nieuwe vagina te begrijpen, haha.”

Meer weten over Nicci’s leven met deze aandoening? Later deze maand komt de BBC3 documentaire uit waarin ze alles vertelt.

Lees ook: Pip (26) kreeg een buitenbaarmoederlijke zwangerschap door haar spiraaltje

*Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl