Bewezen: dit is het beste tijdstip om te lunchen

Eten door Roos

"Wat ga jij zo lunchen?" is een vraag die hier op de redactie al om 10:00 's ochtends wordt gesteld. Hét moment waar we het meeste naar uitkijken (op de vrijmibo na natuurlijk). Maar hoewel je er al om 10:00 uur naar zit te smachten en wij de hele dag door wel zouden kunnen lunchen, is er een bepaald tijdstip waarop je het beste kunt lunchen. Dit is namelijk het moment dat het 't gezondste is voor je lijf. 

Middagdip

Wie overdag werkt, is ongetwijfeld bekend met de gevreesde middagdip na de lunch. Vaak heb je net een heerlijke lunch opgesmikkeld en voor je het weet zit je te gapen achter je computer. Om nog maar te zwijgen over je ogen die telkens dichtvallen. Dan maar weer een espressootje halen? Kan, maar deze middagdip heeft veel te maken met het tijdstip waarop je hebt gegeten. 

Bewezen is namelijk dat het beste tijdstip om te lunchen tussen 12:30 en 14:00 uur is. Eet je eerder, dan heb je rond 15:00 alweer trek en grijp je al snel naar ongezonde snacks (waarna je weer een dip krijgt). Lunch je na 15:00 uur, dan is het wetenschappelijk bewezen dat dat niet bepaald goed is voor de lijn. Niet alleen kan je lichaam een late lunch minder goed verteren, maar ook verandert je trek tegen die tijd in lekkere trek en zwicht je sneller voor een burger met friet dan een gezonde lunch. 

Je bent wat je eet

Toch is er een kanttekening, want nog belangrijker dan timing is wát je uiteindelijk naar binnen schuift. Lunch je met een dikke burger? Reken maar dat je dan gapend achter je bureau in slaap valt, ongeacht hoe laat je hebt gegeten. Je lichaam heeft namelijk flink wat energie nodig om die vette hap te verteren. Hetzelfde geldt voor veel suiker, ook daarvan raakt je lichaam in een dip. 

Wat je dan wel moet eten? Een lichte lunch met veel groenten is altijd een goed idee. Groenten zitten namelijk boordevol chrolofyl, een antioxidant dat je energiepeil een boost geeft. Combineer het met een stukje zalm en jouw energie blijft de hele dag op peil. Oja, niet teveel dressing, want daar zitten meer suikers in dan je denkt...

Kortom, lunch je tussen 12:30 en 14:00 niet te zwaar en met veel groenten? Dan moet het wel goedkomen met die middagdip.

Lees ook: Dit is het beste ontbijt als je wat kilo's kwijt wilt raken

Beeld: Unsplash