Waarom het ontbijt zo belangrijk is

Sport & gezondheid door Miranda
'Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar', is een uitdrukking die misschien bekend in de oren klinkt. Het ontbijt is het belangrijkste moment van de dag. Maar waarom? Ik vertel het je!

Als je ?s ochtends wakker wordt is je bloedglucosespiegel op z?n laagst. Je hebt tijdens de nacht veel vocht verloren en al zo?n acht tot veertien uur niet gegeten. Je ontbijt is dan ook hét moment om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Een stabiele suikerspiegel gaat snaaigedrag tegen en is daardoor de truc voor permanent gewichtsverlies. Naast een stabiele suikerspiegel zorgt het ontbijt er ook voor dat je verbrandingsmotor wordt geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de dag meer verbrandt. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die goed ontbijten meer calorieën verbranden dan mensen die het ontbijt overslaan.


Wat als je ?s ochtends geen honger hebt?

Vaak krijg hoor ik mensen om mij heen die zeggen 'ik krijg ?s ochtends geen hap door mijn keel!' of 'ik heb in de ochtend echt geen honger!' Dit zijn dan ook vaak de mensen die geregeld hun ontbijt overslaan, en zich halverwege de ochtend slap en lusteloos voelen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je hongersignalen verstoord zijn. Het feit dat je geen hongersignaal krijgt, hoeft namelijk niet te betekenen dat je lichaam geen voedingsstoffen nodig heeft. Hierbij kun je denken aan een hongerstillend hormoon dat in de ochtend je bloedbaan binnenkomt, opgestapelde gifstoffen of een verminderde leverwerking. Wat de reden ook is, het is belangrijk om iets te eten binnen een uur nadat je bent opgestaan.


Wat voor ontbijt?

Ontbijten is gezond, maar niet elk ontbijt is gezond. Bij het uitkiezen van je ontbijt moet je rekening houden met dat het (een beetje) goede koolhydraten (volkoren producten), veel eiwitten en een beetje vet bevat. Hierdoor houd je een lang verzadigd gevoel en hoef je tussendoor niet meer te grijpen naar dat stukje taart of koek bij de koffie. Kies bijvoorbeeld voor een schaal magere yoghurt met fruit en ongezoete muesli, een volkoren boterham met roerei of pindakaas, havermout met melk en stukjes fruit en wissel dit af en met een heerlijk gezonde fruit/groente smoothie. Zo kun je, vol energie, de week door!

Sommige mensen willen té gezond doen en eten als ontbijt alleen een grote bak fruit. Zoals ik in mijn vorige artikel heb uitgelegd, bevat fruit veel fruitsuikers. Nu is dit op zich niet erg, alleen als je dit op een nuchtere maag zonder eiwit of iets anders eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Eet het met een beetje yoghurt of een eitje en de suikers worden veel langzamer door je lichaam opgenomen.

Veel succes!

Wat eet jij voor ontbijt?Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!


Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!