Charlotte ten Brink (30) over het opgroeien met 4 zussen: ‘Na een halfuurtje ruziën was alles weer helemaal goed’

Vrije tijd door Laura

Met vijf zussen in één huis opgroeien, dat kan klinken als een heuse nachtmerrie voor sommigen. Maar voor Charlotte ten Brink was het alleen maar gezellig. Nou ja, er werd natuurlijk ook geruziet over te hard zingen en het pikken van elkaars kleding. De band met haar zussen in nog steeds supersterk: "Hoewel we allemaal ons eigen leven met vriendjes en twee zussen zelfs kinderen hebben, maken we zoveel mogelijk tijd voor elkaar vrij."

charlotte ten brink

Lees ook: Sarah heeft haar zussen al 3 jaar niet gezien: ‘Ik heb nooit onvoorwaardelijke liefde gevoeld’

Beste vriendinnen

“Opgroeien met vier zussen was eigenlijk heel erg gezellig. Ik ben de middelste van de vijf dus er was altijd wel iemand om mee te kletsen. Het was alsof ik een huis had met alleen maar beste vriendinnen.”

Kleding pikken

"We hadden natuurlijk wel de typische zussen irritaties. Elkaars kleding ‘stelen’ was bijvoorbeeld op een gegeven moment heel populair bij ons thuis. En ik was de ergste eigenlijk! Ik was zelf heel gemakkelijk met kleding uitlenen, en winkelde vaak zonder te vragen in de kledingkast van mijn zussen. We zaten allemaal op dezelfde middelbare school dus het was vooral spannend als je elkaar in de gang tegenkwam. Dan zorgde ik dat ik snel wegdook of een vest over het gejatte shirtje aandeed. Als je gesnapt werd, was het namelijk ruzie.”

Ruzies

"Als kind had ik een kamer naast mijn oudste zus, die is 5 jaar ouder, en dat zorgde wel eens voor problemen. Ik was als kind altijd aan het zingen en groot fan van Mariah Carey. Ik zong haar nummer ‘Hero’ mét microfoon de hele dag door. Mijn zus was heel boos, die deed op dat moment eindexamen en was hard aan het studeren.”

“Toch duurden de ruzies nooit lang. Dat vind ik het bijzondere aan zussenrelaties. Je kunt echt intense ruzie hebben en na een halfuurtje is het weer helemaal goed, zonder dat je iets uit hoeft te praten. Tegenwoordig is er nog wel eens een ruzie, maar het is snel weer oké tussen ons. Niet alles is altijd perfect en dat hoort bij het leven.”

De kok van de zussen

"Ik ben een zus die altijd klaarstaat voor iedereen. Ik heb met allemaal veel contact. Ik vind het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van wat er speelt in hun leven. We eten vaak met z’n allen en dan sta ik met mijn moeder in de keuken. We koken dan voor alle zussen mét aanhang.”

“Hoewel we allemaal ons eigen leven met vriendjes en twee zussen zelfs kinderen hebben, maken we zoveel mogelijk tijd voor elkaar vrij. We komen net terug van twee weken vakantie op Sicilië. Mijn moeder is Italiaanse en komt daarvandaan dus het is één groot familiefeest.”

“Mijn ouders zijn heel betrokken bij ons leven waardoor we ons allemaal hebben ontplooid als individu. Mijn zussen en ik hebben allemaal onze eigen ding. Zingen was altijd mijn passie – ik werk als zangeres en ben zangcoach, maar nu is mijn 8 jaar jongere zusje Suus ook zangeres. We delen dezelfde passie en hetzelfde werk. We gunnen elkaar gelukkig alles. Suus heeft ook meegeschreven aan mijn nieuwste nummer, dat in september uitkomt.”

Grote voorbeeld

“Met alle zussen ben ik heel close, maar met Emma – die 2,5 ouder is dan ik – heb ik een heel speciale band. Ze weet echt alles van mij. We zijn net een tweeling. Ze was altijd mijn grote voorbeeld, ik keek tegen haar op. Wat zij deed, volgde ik op. Toen zei op haar achtste bijvoorbeeld vegetariër werd, at ik – toen 5 jaar – ook geen vlees meer. We zien elkaar heel vaak.”

“Het leek me vroeger best leuk om jongen in het gezin erbij te hebben. Een tweelingbroer het liefst. Maar het leuke aan zoveel zussen is, dat je ook veel zwagers erbij krijgt. En die voelen dan als een soort broers voor mij. Verder had ik van jongs als aan al veel jongensvrienden.”

Zussentip 

“De goede band tussen de zussen is denk ik te danken aan de mentaliteit van mijn ouders. Mijn vader heeft het directe van Amsterdam en mijn moeder het temperamentvolle van Italië. Zij hebben ons geleerd om heel eerlijk te zijn naar elkaar. Mijn tip voor een goede zussenrelatie is: wees eerlijk en uit je gevoelens. Goed én slecht. Praat over wat je stom vindt en wat je leuk vindt. En doe vooral heel vaak leuke dingen samen. Écht als zusjes, zonder kinderen of mannen.”

charlotte ten brink

Lees ook: Teresa: 'Ik raakte zwanger van de man van mijn zus'

Beeld: Charlotte ten Brink