Zo slecht is het eigenlijk voor het milieu om te vliegen

Reizen door Roos

Lekker met het vliegtuig op vakantie naar een zonnig oord? Leuk voor jou, maar minder leuk voor het milieu.. Het is misschien niet iets waar je direct bij nadenkt als je je vakantie naar Bali boekt, maar wist je dat je met een retourtje Bali net zoveel CO2 uitstoot als de productie van 220 kilo hamburgers? Tja, dan krab je je wel even achter de oren.. Daarom lees je hieronder een aantal handigheidjes om je CO2 uitstoot te beperken. 

Lees ook: Lekker op vakantie? Zó overleef je die ellendig lange vliegreis 

De feiten

Natuurlijk willen we niet beweren dat je nooit meer in een vliegtuig mag stappen, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om de feiten eens op een rijtje te zetten. Want grote kans dat je geen flauw benul hebt van de uitstoot van je vliegtuigreis. Trust us, wisten wij ook niet. Plus: er zijn oneindig veel manieren waarop je je CO2 uitstoot zou kunnen verminderen.

Eerst even de feiten op een rijtje. Van alle vervoersmiddelen die je kunt nemen om op vakantie te gaan, is het vliegtuig simpelweg het slechtste voor het milieu. Sterker nog, een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer méér als dezelfde reis per trein. Klinkt heftig? Dat is het misschien ook wel. Toch kun je het ook op de positieve manier bekijken, want op vakantie met de trein is immers zo'n slecht idee nog niet, right?

Vakantieplan

Natuurlijk is het soms niet mogelijk om voor elke trip die je maakt de trein te maken. Daarom is het slim idee om aan het begin van het jaar een vakantieplan te maken. Bedenk welke plekken je dit jaar graag wil bezoeken en hoe je daar naartoe kan reizen. Zorg dat je niet voor elke trip die je gaat maken het vliegtuig pakt, maar dat je het een beetje verdeelt. Stel dat je van plan bent om een verre reis te maken en ook een weekendje naar Parijs wil, pak dan voor het laatste de Thalys. Dat is beter voor het milieu en bovendien ook nog eens hartstikke leuk!

Lees ook: Vliegtuigetiquette: zo gedraag je je in het vliegtuig

Tips

Kun je jouw favoriete vakantiebestemming toch niet anders bereiken dan met het vliegtuig? Dan zijn hieronder een aantal tips waarmee je je CO2 uitstoot toch tot een minimum kunt beperken:

  1. Zorg dat je een directe vlucht boekt zonder tussenlandingen. Dat geeft de minste milieubelasting en geluidsoverlast.
  2. Boek je reis bij een vliegmaatschappij met moderne vliegtuigen en goede zorg voor het milieu. Dit kun je vaak checken op de website. Als je er niets over kunt vinden, doen ze er waarschijnlijk ook weinig mee.
  3. Charters en vluchten van prijsvechters zijn per passagier minder belastend dan lijnvluchten, maar alleen als ze vliegen met moderne vliegtuigen. Er gaan per vlucht namelijk meer mensen mee.
  4. Kies voor een bestemming zo dicht mogelijk bij huis. Een zonvakantie voor 4 personen naar de Canarische eilanden stoot bijvoorbeeld zo’n 7.500 kg CO2 minder uit dan de reis naar Thailand.
  5. Neem het openbaar vervoer van en naar het vliegveld.

Compenseren

Ook kun je de CO2 uitstoot van je vliegreis compenseren met andere dingen. Zo kun je er op vakantie voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen of thuis vaker de trein te pakken naar je werk, in plaats van in de auto te stappen. Verder kun je kiezen voor groene stroom bij jou thuis. Tot slot kun je overwegen om minder vlees te eten. Bij de productie van vlees komen namelijk veel broeikassen vrij die slecht zijn voor het milieu. Bovendien wordt je maaltijd er niet minder op, want er bestaan meer dan genoeg overheerlijke vleesvervangers waarvan zelfs kenners niet merken dat het geen vlees is.

Lees ook: Iew! De meest vieze plek in een vliegtuig is dichterbij dan je denkt

Beeld: Unsplash via Florian Schneider