Hierom dragen zoveel mensen opeens de snelle planga

Fashion door Roos

Er zijn twee type mensen in deze wereld. Enerzijds heb je Team #snelleplanga en anderzijds de groep mensen die de trend vol afschuw aan zich voorbij laat gaan. De kleine zonnebril, ofwel snelle planga, is typisch zo'n trend die je ófwel liefdevol omarmd of keihard vandaan rent. Maar hoe komt het toch dat iedereen van de één op de andere dag met een spacebrilletje op z'n neus loopt?

Lees ook: Met deze vijf tips zijn de krassen op je zonnebril verleden tijd

Mail van Kanye

Naar verluid begon het allemaal met de veelbesproken e-mail van Kanye West naar zijn vrouw Kim Kardashian. Daarin schreef hij dat ze vanaf nu alleen nog maar kleine zonnebrilletjes moest dragen, want die werden het helemaal. Zo gezegd, zo gedaan: Kim aan de snelle planga. De wereld reageerde verdeeld en zo belandde het onderwerp 'snelle zonnebril' op de wereldwijde agenda.

Al snel volgden grote sterren zoals de gezusters Hadid en Kendall Jenner het voorbeeld en verschenen regelmatig in het openbaar met een klein zonnebrilletje. Ook grote modeontwerpers zoals Alexander Wang en Adam Selman speelden gretig in op de trend. Zelfs actrice Kristen Steward verscheen met een uiterst snel montuurtje tijdens het jaarlijkse Filmfestival in Cannes. 

Ook Ryan Reynolds ziet de trend helemaal zitten.

 

I’m really into the whole tiny sunglasses trend. Thanks for your support everyone!

A post shared by Ryan Reynolds (@vancityreynolds) on

Het anti-kamp

Toch reageert niet iedereen even meegaand op de trend. Veel celebs aanschouwen het vlugge montuurtje met argusogen en weigeren eraan mee te doen. Zo ging de tweet van Mindy Kaling viral waarin ze schreef "ik denk dat we spijt gaan krijgen van de snelle zonnebril trend". Daar reageerde Reese Witherspoon vol overtuiging op met "yesss ik herinner met dit uit de mid jaren 90 #spijt". Ook Anne Hathaway sluit zich er volledig bij aan.

 

I’ll sit this one out with you xx

A post shared by Anne Hathaway (@annehathaway) on

Waar komt de trend vandaan?

Maar waarom halveerde de omvang van onze brilglazen nu eigenlijk zo plotseling? Dat valt heel eenvoudig te verklaren aan de hand van de cyclus van modetrends. Dr. Vanessa Brown, professor aan de School of Art and Design, vertelt aan Cosmopolitan: "Wat je altijd ziet in mode, is dat wanneer een trend zijn hoogtepunt bereikt, er daarna altijd een 180 graden omkeerpunt plaatsvindt." Plus, zodra de hele wereld ergens mee loopt, is er voor de trendsetters geen lol meer aan.

Dat verklaart waarom zonnebrillen begin 2017 nog zo groot waren dat je halve gezicht erachter verdween en ze nu, een jaar later, snel als een raket zijn geworden. Ook Hamish Tame, creative director van het Australische zonnebrillenmerk Le Specs snapt de komst van de snelle planga-trend volledig. "Jarenlang bepaalden grote zonnebrillen onze modebeeld. Daardoor voelt de kleine zonnebrillentrend voor velen nu zo fris en bevrijdend."

Duurzame trend

Dat de snelle brillentrend ongekend populair is staat dus buiten kijf. Maar de brandende vraag waar iedereen natuurlijk mee zit is: zal de trend net zo snel verdwijnen als hij gekomen is? Nee, volgens Hamish gaat de snelle planga voorlopig nergens naartoe. "Er valt nog zoveel te experimenten op het gebied van materialen en vormen, dat de trend nog zeker wel een paar jaar blijft hangen."

Dus heb je er nog geen in huis? Hup, aanschaffen die handel!

Lees ook: De beste kleuren om te dragen als je een bleke huid hebt

Beeld: Brunopress