Dascha: 'Ze mijn schoonzus, beste vriendin en moeder in één' - Zus in het Zonnetje

Zussen: als kind trek je elkaar misschien de haren uit het hoofd, maar zussen kunnen óók heel bijzonder zijn. Speciaal voor Ze's Zussenweek gingen wij op zoek naar díe zussen die wel een plek in de spotlight verdienen. Vandaag zet Dascha (16) haar schoonzus Renate (37) in het zonnetje, omdat zij bij haar schoonzus mocht wonen toen het thuis niet meer ging. 

Zus in het Zonnetje - Dascha en Renate

Een soort moeder

“Mijn schoonzus heet Renate, ze is 37 jaar en ze werkt op een school als administratief medewerkster. Ze heeft sinds haar veertiende een relatie met mijn broer en zij zijn nu 22 jaar samen. Ik ken haar eigenlijk al mijn hele leven. Vanaf jongs af aan heb ik een goede band met mijn schoonzus. We kunnen over alles praten en we lachen veel samen. Sinds ik bij haar en mijn broer ben gaan wonen, is ze als een soort moeder voor mij geworden. Eigenlijk is ze mijn schoonzus, beste vriendin en moeder in één.”

Bijzonder cadeau

“Eigenlijk doet Renate iedere dag lieve dingen voor mij, maar mij opvangen in haar gezin is het liefste wat ze ooit heeft gedaan. Naast dat ze mij heeft opgevangen in haar gezin, heb ik een bijzonder cadeau gehad voor mijn diploma. Zij gaf mij de ring, die zij van mijn broer heeft gehad toen hun één jaar samen waren. Deze ring betekent veel voor mij en het staat voor de relatie die mijn broer, schoonzus en ik hebben. Ook zie ik het als een acceptatie dat ik écht bij dit gezin thuishoor.”


Renate met haar kinderen, links Alyssa (10) en rechts Damian (7)

In het zonnetje

“Renate is een echte powervrouw! Mijn ouders hadden een ongezonde relatie met elkaar en er was vroeger veel - slaande - ruzie thuis. Op dat soort momenten stond Renate voor mij klaar. Toen ik niet meer thuis kon wonen, ontvingen zij en mijn broer mij met open armen. Sinds 2014 woon ik bij hen. Ik heb een hele zware tijd gehad, maar mijn schoonzus was er altijd voor mij. Nog steeds zit ik niet lekker in mijn vel en iedere keer weer staat zij voor mij klaar. Ook ga ik de datum dat ik bij haar ben ingetrokken, laten tatoeëren.”

“Lieve Renate, bedankt voor alles. Je bent mijn moeder, vriendin, schoonzus in één. Ik ben zo onwijs dankbaar voor jou! Je bent de persoon bij wie ik altijd terecht kan. Mijn grote voorbeeld, dat ben jij. Bedankt dat je mij opnam in jullie gezin, door jullie weet ik hoe liefdevol een gezin kan zijn. Ik hou van je!”