Seks & relaties / Relaties
Relaties

De achternaam aannemen van je man: ja of nee?

Jullie trouwdag is de mooiste dag van jullie leven, alleen komt er vooraf veel bij kijken. Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: wil ik zijn achternaam of niet? Vroeger hadden wij vrouwen die keuze niet eens. Gelukkig kunnen we tegenwoordig zelf bepalen of we onze eigen achternaam willen houden. Je achternaam is iets van jou, die heb je tenslotte al je hele leven bij je. Het kan daarom moeilijk zijn om daar afstand van te doen. In dit artikel bespreken we wat voor jou de beste optie is.  

Opties

Wanneer jullie trouwen of jullie partnerschap laten registreren heb je meerdere opties als het gaat om het veranderen van je achternaam. Dit zijn ze namelijk:

  • Eerst de achternaam van je partner, dan je eigen achternaam (dit geldt voor beide partners)
  • Eerst je eigen achternaam en dan naam van je partner
  • De achternaam van je partner in plaats van je eigen achternaam
  • Je eigen achternaam houden

Lees ook: De kans op een scheiding is groter bij deze 8 banen

Waarom wel?

Misschien is het altijd al je droom geweest om de achternaam van je man te nemen. Veel vrouwen kiezen hier namelijk voor om te laten zien dat ze officieel ‘de vrouw van’ zijn. Het is een teken van herkenning. Je kinderen zullen later immers ook zijn achternaam krijgen. Het overnemen van de achternaam van je partner heeft iets romantisch. Je kunt ook beide achternamen nemen, zodat je herkenbaar blijft, maar toch het romantische behoudt.

Waarom niet?

Sommige vrouwen houden liever hun eigen achternaam, omdat het bij hun beroep past. Heb je dus een baan waarbij je naam echt een merk is, dan kan het beter zijn om je eigen achternaam te houden. Ook kan het zo zijn dat je de laatste bent in jullie stamboom die de familienaam draagt, dan kun je ervoor kiezen om je naam te houden zodat jullie stamboom niet stukloopt. Ook vinden sommige mensen het minderwaardig overkomen, omdat je geen ‘eigendom’ van iemand bent. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de achternaam van je partner simpelweg heel lelijk vindt, ook dan kun je er beter voor kiezen om die van jezelf te houden.

De keuze ligt natuurlijk altijd bij jou. Doe waar je het beste bij voelt en laat anderen niet bepalen wat jij doet met jouw naam. 

Lees ook: Wie durft? Dit wordt de nieuwe trouwjurktrend voor 2018