Experts: Zo gevaarlijk is wastabletten eten voor Tide Pod Challenge

Sport & gezondheid door Roos

Er is na de Cinnamon Challenge weer een nieuwe vreemde trend in YouTube land, namelijk de Tide Pod Challenge, waarbij jongeren elkaar uitdagen om wastabletten op te eten.  Vaak weten ze niet dat het erg gevaarlijk is en heftige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De Amerikaanse consumentenbond heeft uitgezocht wat er nu precies zo gevaarlijk is aan de vloeistof in de tabletten. En de resultaten zijn niet mis..

Tide Pod Challenge

Hoewel de challenge als een grap begon, liep het al snel uit de hand en al snel werden er massaal video's geplaatst door jongeren die wastabletten opaten. Experts waarschuwen nu voor de heftige gevolgen van het opeten van een wastablet. Wat is er nu precies zo gevaarlijk aan de vloeistof in de tabletten? Om te beginnen is het wasmiddel in de tabletten lang niet hetzelfde als gewoon wasmiddel. Het is veel geconcentreerder en chemischer. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om in contact te komen met de huid. Hoewel de folie eromheen pas oplost in water, kunnen er met natte handen ook schadelijke stoffen vrijkomen volgens de Amerikaanse consumentenbond.

Lees ook: Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid

Levensgevaarlijk

De vloeistoffen in de pods zijn extreem schadelijk als je het binnenkrijgt. Veelvoorkomende gevolgen van het inslikken van een pod zijn moeite met ademhalen, buiten bewustzijn raken en tijdelijk gezichtsverlies doordat de chemicalien branden aan je ogen. In 2015 stond het op nummer drie in de lijst van meest voorkomende onbedoelde vergiftigingen bij kinderen onder vijf jaar, na paracetamol en bloeddrukmedicatie. Nu het een trend is geworden onder oudere kinderen om de tabletten op te eten, is het aantal gevallen van kinderen die medische hulp nodig hebben vanwege de gevolgen flink gestegen.

Experts waarschuwen nu dat de gevolgen van het inslikken van een tablet nog veel erger kunnen zijn dan bovengenoemde (tijdelijke) gevolgen. De ingrediënten in de tabletten kunnen ook tot beroertes, vocht in de longen, ademremmingen, coma of zelfs dood leiden volgens de Amerikaanse consumentenbond. En dat is niet grappig meer.

Verpakking is te aantrekkelijk

Veel critici zijn van mening dat de tabletten er te aantrekkelijk uitzien voor kinderen door de glimmende en gekleurde verpakking. De tabletten zouden gewoon een saai uiterlijk moeten krijgen en dan zou de lol er al snel vanaf zijn. 

YouTube heeft inmiddels al ingegrepen en alle beelden verwijderd die met de challenge te maken hebben. Ook de fabrikant van de tabletten heeft al actie ondernomen en noemt nadrukkelijk in hun reclames dat de pods alleen zijn bedoeld om kleding mee te wassen. 

Lees ook: Wat?! Rauw water drinken is een nieuwe hype