Bananen zijn slecht voor de lijn: waar of niet?

Eten door Miranda

Bananen: hét stuk fruit waar de meningen over verdeeld zijn. Ze zouden weinig vitaminen en veel suikers bevatten en absoluut niet goed voor je zijn. Maar is dat echt zo? Kun je terwijl je aan de lijn bent toch guilt free genieten van een banaantje? Je leest het verlossende antwoord hier.

Lees ook: Dit wordt dé food-trend van 2018

Calorieën

Een middelgrote banaan bevat ongeveer 105 calorieën. Meer dan 90 procent van de calorieën in bananen komt uit koolhydraten. Terwijl de banaan rijpt, wordt het zetmeel erin omgezet in suiker. Daarom zit in onrijpe (groene) bananen veel zetmeel en resistent zetmeel, terwijl rijpe (gele) bananen vooral suiker bevatten.

Ongezond én gezond

Het is waar: van de populaire fruitsoorten in Nederland is de banaan degene met de meeste calorieën. Daarnaast bevat het in vergelijking met andere soorten fruit weinig vitamine C. Maar niet getreurd: een banaan heeft ook veel gezonde kenmerken…

  • Een banaan bevat veel voedingsvezels. Deze dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast geven vezels je een verzadigd gevoel na het eten, waardoor je na het eten van een banaan minder snel trek zal hebben.
  • Er zit veel kalium in een banaan. Kalium zorgt voor een goede vochtbalans en houdt je bloeddruk op peil. Daarnaast heeft kalium wisselwerkingen met andere stoffen in je lichaam. Zo werkt kalium het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen.
  • En tot slot bevat een banaan veel zetmeel. Zetmeel is een koolhydraat dat ons lichaam omzet in glucose. En uit glucose halen we weer energie.

Conclusie

Oftewel: mocht je aan de lijn zijn en wil je genieten van een banaantje? Dan kan je dat zeker doen. Vergeleken met veel andere tussendoortjes is een banaan een lichte en gezonde snack. Het is een ideale snack om te nemen voordat je gaat sporten. Door het hoge suikergehalte geeft een banaan je snel en veel energie! Houd het wel bij één per dag.

Lees ook: Avocado 'light' belooft 30% minder vet te zijn