Recept: Slank bananenbrood met appel en speltmeel

Eten door Kimberly

Bananenbrood is véél lekkerder dan een saaie, droge boterham en zó veel beter dan een plak cake. De stukjes appel maken het brood lekker fruitig en sappig en om helemaal gezond en anno 2014 te blijven, is er speltmeel gebruikt. 

Tip: hoe rijper de bananen zijn, hoe lekkerder, zoeter en smeuïger de cake wordt. Fijn: door een eetlepel lijnzaad/chiazaad toe te voegen krijg je meteen een stoot gezonde omega 3 vetten binnen. En: in plaats van speltmeel kun je ook volkorentarwemeel gebruiken of een glutenvrije bakmix. Benieuwd hoe je deze variant maakt? Check hier het recept. 

Wat heb je nodig? 
(Voor één bananenbrood)
  • 2 rijpe bananen
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • 200 gram speltmeel
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels lijn- of chiazaad
  • 50 gram appelmoes
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneelpoeder

 
Hoe maak je het? 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de cakevorm in met kokosolie of een beetje olijfolie.
  2. Stamp het lijnzaad (of chiazaad) fijn in een vijzel zodat de zaden kapot gaan. Als je ze heel laat kun je ze niet verteren en mis je onder meer de gezonde vetten die erin zitten.
  3. Prak de banaan tot moes met een vork, of gebruik daar een keukenmachine of staafmixer voor. Voeg het speltmeel toe, de lijnzaden of chiazaden, de stevia, de kleine blokjes appel, de appelmoes, het ei en de baking soda. Voeg ook een snufje zout en het kaneelpoeder toe. Hussel met een vork of met je handen goed door, tot je een samenhangend deeg hebt.
  4. Stort het deeg in de cakevorm en strooi er indien gewenst nog wat kokosschaafsel of fijngehakte walnoten over. Bak je bananenbrood in 50 minuten gaar in de oven. Hij is gaar als je een tandenstoker in het midden van de cake kunt steken en die er schoon en droog uitkomt. 
  5. Laat de cake even afkoelen en serveer het liefst direct.

Groot fan van banaan? Probeer dan ook eens de overheerlijke Foodness bananencake met dadels! En wil je geen recept missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Foodness.