Fun fact: je hebt rode wijn altijd op de verkeerde temperatuur gedronken

Eten door Roos

De winter is vaak een geldig excuus om het binnen gezellig te maken met wat kaarsjes, hapjes en glazen rode wijn. Een fles rode wijn hoef je immers niet te koelen en kun je op kamertemperatuur drinken... toch? Nee, fout! En dit is waarom. 

Kamertemperatuur is gedateerd

Voor de meesten onder ons gaat dit riedeltje wel op: je pakt een fles wijn van de plank, schenkt het in een glas en drinkt het op. Ho! Stop! Dit gaat dus mis. Je wijn moet je eigenlijk niet op kamertemperatuur drinken. Het fenomeen ‘kamertemperatuur’ stamt namelijk uit de tijd dat men in de grillige koude Franse kastelen hun wijn ‘au chamber’ dronk. Toen bestond er nog niet zoiets als centrale verwarming die het hele huis opstookte tot 20,5 graad. Gaandeweg werden huizen steeds warmer en zo ook de wijn.

Zó moet het wel

In plaats van kamertemperatuur drink je rode wijn anno 2019 idealiter tussen de 12 en 18 graden. Een te warme wijn smaakt anders, want smaken worden onderdrukt en de alcoholsmaak overheerst. En dat is niet zo lekker, want dan komen tanines te veel naar voren en daar krijg je weer een droog bekkie van.

Hoe zorg je voor de ideale temperatuur? Zet de fles gewoon even een half uurtje in de koelkast voordat je ‘m opentrekt. Ben je een pietje precies? Dan kun je de temperatuur meten met een wijnthermometer. Santé!

Lees ook: Geen rode wijnvlekken meer op je tanden door dit geniale wijnglas