Dit is waarom moet je nooit champagne uit een plastic glas moet drinken

Eten door Miranda

Herkenbaar: het is oudjaarsavond en de klok schiet al richting de twaalf uur. Halsoverkop start je met het klaarzetten van de champagne voor een geslaagde 12-uurs toost. Alles is die avond voorspoedig verlopen, tot nu: je hebt niet genoeg champagneglazen. Shit. Dan maar die plastic glazen die al jaren in de kast liggen… Scheelt wel weer in de afwas, toch? Of zijn plastic glazen toch niet zo’n goed idee?

Het antwoord is nee. Plastic glazen zijn geen goed idee voor een perfecte toost. Uit het onderzoek van ResearchGate is namelijk gebleken dat plastic glazen een nadelig effect hebben op de smaak van je champagne. Dit heeft alles te maken met de bubbels. Bubbels gedragen zich in ieder glas anders en hoe dat gebeurt, bepaalt mede de smaak.

Handig om te weten is dat de bubbels in een champagne van goede kwaliteit klein en actief zijn. Maar wanneer je dit in een plastic glas schenkt, zullen de bubbels door het materie sterk kleven aan de wanden van het glas waardoor ze groter worden. Hierdoor zal de champagne een stuk minder lekker worden.

Oftewel, als je het nieuwe jaar wil starten met een lekkere champagne, wordt het hoog tijd om genoeg échte glazen in huis te halen. Proost!

Lees ook: Zoveel calorieën telt één oliebol