Seks & relaties / Relaties
Relaties

Praat je nog steeds veel over je ex? Dit is het moment om ermee te stoppen

We have all been there. Het is uit en nu pas ontdek je wat een eikel of trut je ex was. Je bent zo woest, dat laat je de hele wereld horen. Het zit zo hoog dat je het onderwerp 'je ex' in elk gesprek weet te proppen. Na een - uiteraard - welverdiende periode van luchten, is het op een gegeven moment niet meer gezond om obsessief over je ex te praten. Nope, niet één woord. 

over ex praten

Rouwen

Elke break-up is anders, maar één ding staat vast: je moet je ex ooit loslaten. Dat beaamt ook psychotherapeut Gary Brown. Volgens hem is een relatiebreuk als het overlijden van iemand. Dokter Brown zegt dat het belangrijk is om voldoende te rouwen. "Het helpt vaak om erover te praten met familie en vrienden," legt hij uit.

Lees ook: De beste manier om iemand te dumpen volgens wetenschappers

Praten over je ex helpt in het begin dus écht, maar hoe lang moet je hiermee doorgaan is de vraag. De factoren die dit bepalen zijn "de tijd die je samen was, hoe gehecht je aan elkaar was, de mate van emotionele en fysieke intimiteit, de timing van de break-up en de reden van de breuk." aldus Brown. 

Wanneer loslaten?

Helaas, is er dus niet één pasklaar antwoord op de vraag die voor iedereen geldt. Er zijn wel een aantal signalen waar je op moet letten, adviseert de therapeut. Wanneer het negatief effect heeft op je werk, vriendschappen en liefdesleven is het tijd om het hoofdstuk met deze ex voorgoed af te sluiten. Een andere manier is om eerlijk aan je vriendinnen te vragen of je het nog te vaak over je ex hebt. Dan weet je het 100% zeker!

Lees ook: Relatiecoach onthult: doe dit iedere dag zes seconden voor een goede relatie